Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wersja kwaśnicy po mojemu: na wieprzowinie z dodatkiem koncentratu pomidorowego a zamiast grzybów suszonych jest bulion grzybowy. Pomimo tego, że to "podróbka" zapraszam do spróbowania:)
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Składniki
Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. W dużym garnku /w którym będziemy przygotowywać kwaśnicę/ rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek a gdy się wytopi trochę tłuszczu dodajemy czosnek i cebulę. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy pokrojoną, odciśniętą z soku /sok zachowujemy/ kapustę kiszoną. Dodajemy też pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, wlewamy 200 ml /niecałą szklankę/ wody i całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.Dodajemy także wędzone żeberka podzielone na kawałki z jedną kostką. W drugim garnku zagotowujemy bulion grzybowy, wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. a następnie całość przelewamy do rondla z kapustą. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku kminkiem, sokiem z kiszonej kapusty i ewentualnie solą. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Przed podaniem żeberka wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mięso dodajemy ponownie do garnka. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy.