Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśnica na wieprzowinie. Typowe bieszczadzkie danie. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub prażochami (przepis jest u mnie) na osobnym tależyku
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 84
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 59
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 53
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 101
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19666
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 84
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 59
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 53
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 101
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19666
Składniki
Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i zostawiamy do zagotowania. Kiedy wszystko zacznie się gotować, zmniejszamy nieco ogień, przykrywamy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek i sól. Gotujemy około 60 minut. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Te składniki umieścić w osobnym garnku, lub na patelni. Smażyć na małym ogniu prze ok. 40 min.
Kapustę odciskamy (sok pozostawiamy) i siekamy ją na mniejsze porcje. Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Gdy żeberka są już miękkie, dodajemy boczek z kiełbasą i czosnkiem. Następnie dodajemy grzyby i poszatkowana kapustę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 60 minut-kapusta musi być miękka.
Kwaśnica jest gotowa. Doprawiamy ją pieprzem i solą do smaku. Jeżeli jest mało kwaśna dodajemy odciśnięty sok z kapusty. Gdy jest zbyt kwaśna można dodać1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, lub trochę słodkiej śmietanki kremowej. Kwaśnicę podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub prażochami (przepis jest u mnie) podanymi na osobnym talerzyku.