Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśnica na wieprzowinie. Typowe bieszczadzkie danie. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub prażochami (przepis jest u mnie) na osobnym tależyku
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10337
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12778
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4540
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10337
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12778
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4540
Składniki
Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i zostawiamy do zagotowania. Kiedy wszystko zacznie się gotować, zmniejszamy nieco ogień, przykrywamy, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek i sól. Gotujemy około 60 minut. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Te składniki umieścić w osobnym garnku, lub na patelni. Smażyć na małym ogniu prze ok. 40 min.
Kapustę odciskamy (sok pozostawiamy) i siekamy ją na mniejsze porcje. Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Gdy żeberka są już miękkie, dodajemy boczek z kiełbasą i czosnkiem. Następnie dodajemy grzyby i poszatkowana kapustę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 60 minut-kapusta musi być miękka.
Kwaśnica jest gotowa. Doprawiamy ją pieprzem i solą do smaku. Jeżeli jest mało kwaśna dodajemy odciśnięty sok z kapusty. Gdy jest zbyt kwaśna można dodać1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, lub trochę słodkiej śmietanki kremowej. Kwaśnicę podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub prażochami (przepis jest u mnie) podanymi na osobnym talerzyku.