Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca i syta, bardzo intensywna w smaku
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Żeberka umyć, pokroić na porcje, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy.
Kapustę odcisnąć (sok zachować), z grubsza posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość przełożyć do garnka, dodać suszone grzyby, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody, lekko osolić, ugotować.
Boczek lub słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wytopić tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku, zeszklić. Na patelnię wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Zawartość patelni przełożyć do gotującej się zupy, wymieszać.
Ugotowane ziemniaki (wraz z wodą) przełożyć do zupy. Gdyby zupa nie była wystarczająco kwaśna dolać zachowany sok z kapusty. Gotową kwaśnicę doprawić majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.