Do góry

Zupy Przepis na:

kwaśnica na jagnięcych żeberkach

kwaśnica na jagnięcych żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 2831

Dodano:

Odsłon: 243

Rozgrzewająca i syta, bardzo intensywna w smaku

Składniki

  • żeberka jagnięce - 750 g
  • kiszona kapusta - 750 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • wędzony boczek (lub wędzona słonina) - 150 g
  • suszone grzyby - kilka sztuk
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ziemniaki - 4 duże
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
kwaśnica na jagnięcych żeberkach

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zebrać szumy.

  2. Kapustę odcisnąć (sok zachować), z grubsza posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość przełożyć do garnka, dodać suszone grzyby, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody, lekko osolić, ugotować.

  4. Boczek lub słoninę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wytopić tłuszcz. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku, zeszklić. Na patelnię wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Zawartość patelni przełożyć do gotującej się zupy, wymieszać.

  5. Ugotowane ziemniaki (wraz z wodą) przełożyć do zupy. Gdyby zupa nie była wystarczająco kwaśna dolać zachowany sok z kapusty. Gotową kwaśnicę doprawić majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń