Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
W garnku 4 litrowym zagotowałam 1,5 litra wody, gdy woda prawie się zagotuje włożyłam kiełbasę i parzyłam ją 15 minut w 85% stopniach. Kiełbasę wyjęłam. Wywar gotowy! Można też ugotować kwaśnicę na zwykłej wędzonej kiełbasie, trzeba ją zrumienić i dodać w połowie czasu gotowania się ziemniaków. Do wywaru dodałam pokrojone grubo ziemniaki, starte warzywa, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ziele, liść, grzybka, czosnek, kminek i chili. W osobnym, mniejszym garnku obgotowałam kapustę kiszoną- miałam swoją. Podgotowałam ją do miękkości- wystarczyło 15 minut, sklepowa będzie twardsza.
Gdy ziemniaki były miękkie odcedziłam kapustę i dodałam ją do zupy, Jeśli zupa jest mało kwaskowa, można dodać wody z kapusty. Potem trochę soli do smaku- uwaga po dodaniu soli, zupa wydaje się kwaśniejsza. Jeśli ciągle jest niewyrazista można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, a jeśli w sam raz to odrobinę słodkiej papryki w proszku dla koloru. Pod sam koniec jeszcze roztarłam majeranek w dłoniach. Do zupy dodałam jeszcze pokrojoną kiełbasę. Smacznego :)