Do góry

Zupy Przepis na:

Kwasówka smołdzińska

Kwasówka smołdzińska

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51833

Dodano:

Odsłon: 2152

Kuchnia kaszubska charakteryzująca się wyrazistym smakiem.

Składniki

  • litr wywaru mięsno-warzywnego (u mnie z żeberek i włoszczyzny)
  • 2 szklanki kwasu z kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwasówka smołdzińska

Przygotowanie

  1. Grzyby myjemy ,zalewamy wodą ,moczymy przez noc ,a następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły ,do miękkości. Grzyby wyciągamy ,kroimy ,wrzucamy do gorącego bulionu mięsno-warzywnego i soku z kapusty. Dolewamy wywar z grzybów. Zagotowujemy i zagęszczamy zasmażką z mąki i masła. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę ,ugotowanymi osobno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

antena28 04 października 2017 U mojej Babci taką zupę gotowało się z kaszą pęczak- pyszna była;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

WujaszekTom 02 sierpnia 2014 Bardzo dobra zupka, ma jednak jedną wadę.
Nie można się od niej oderwać.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 19 lipca 2014 Nawet kolejność właściwa... najpierw Smorodinówka, a potem kwasówka... jak słusznie zauważyła Wegeta. ;)))
Fantastyczna zupa! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 lipca 2014 zapisałam Twój przepis:-), myślę, że bardzo polubię tę zupę:-)i wkrótce na pewno ugotuję:-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń