Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i szybki w przygotowaniu rosół z udek kurczaka, świetny dla dzieci a także dla całej rodziny oraz gości
Garnki, ostry nóż, deska do krojenia
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 228
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 228
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Składniki
Mięso przepłukuję pod zimną wodą a następnie zalewam do wysokości "uszu" czyli mniej więcej do wysokości uchwytów garnka. Dodaję liscie laurowe i ziele angielskie, gotuję na gazie około 40 minut. Kiedy mięso zacznie się mocno gotować skręcam gaz na mniejszy płomień zeby się pomalutku gotowało.
W międzyczasie przygotowuję warzywa. Marchew, pietruszkę oraz selera myję I kroję na mniejsze części, selera w kawałki a marchew i pietruszkę w słupki. Cebulę obieram i przekrajam na pół, ząbki czosnku obieram i wrzucam w całości. Warzywa dodaję po 30-40 minutach gotowania się mięsa i gotuję około 20-25 minut. Po tym czasie dodaję sól, pieprz i kostki rosołowe, sprawdzam smak. Zielone gałązki dodaję już pod koniec gotowania, na 10 minut przed wyłączeniem. Doprawiam jeśli trzeba lub dodaję odrobinę przegotowanej wcześniej wody.
W osobnym garnku przygotowuję makaron według przepisu ma opakowaniu. Żeby przygotować szybko makaron przygotowuję wodę w czajniku i wlewam do garnka, dodaję troszkę soli i makaron. Następnie odcedzam z wody i nakładam na talerze.