Do góry

Zupy Przepis na:

Leczo – moje ulubione!

Leczo – moje ulubione!

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 4718

Leczo jest to bardzo prosta potrawa na ciepło z cukinii, papryki żółtej, czerwonej, cebuli, pomidorów, która wywodzi się z Węgier. W naszym kraju zyskało bardzo dużą popularność już wiele lat temu i gdy tylko pojawia się w warzywniakach cukinia w dobrej cenie to od razu przygotowuję pyszne leczo z kiełbaską.

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy śląskiej z papryki
  • 2 papryki (żółta, czerwona)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku (do smaku)
  • 2 duże cukinie
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Leczo – moje ulubione!

Przygotowanie



  1. Do garnka wkładamy masło, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażymy przez kilka minut do ich zezłocenia.

    Dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz cukinie, mieszamy co chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Gotujemy przez około 20 minut pod uchyloną pokrywką, co chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń