Bardzo proste i sycące danie. Idealne na II fazę diety białkowej.
Lekka zupa cukiniowo-koperkowa z klopsikami
Składniki
- mielone mięso z indyka, 500 gram
- białko jaja, 2
- cebula, 1
- czosnek, 2 ząbki
- otręby pszenne, 3 łyżki
- cukinia, 2 szt.
- zioła prowansalskie, do smaku
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- bulion warzywny, 2 litry
- koperek, do smaku
- grecki jogurt light, 1 opakowanie
Składniki
- mielone mięso z indyka, 500 gram
- białko jaja, 2
- cebula, 1
- czosnek, 2 ząbki
- otręby pszenne, 3 łyżki
- cukinia, 2 szt.
- zioła prowansalskie, do smaku
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- bulion warzywny, 2 litry
- koperek, do smaku
- grecki jogurt light, 1 opakowanie
Etapy przygotowania
W garnku zagotowujemy bulion (ja miałam z kostki). W tym samym czasie przygotowujemy klopsiki z mięsa mielonego, białka, cebuli pokrojonej w kostkę, zmiażdżonego czosnku, otrąb pszennych, pociętej w drobną kostkę jednej cukinii, ziół prowansalskich i przypraw. Masa musi być dość zwarta. Formujemy małe kulki i wrzucamy do wrzącego bulionu.
Następnie do całości dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię, posiekany koperek i cały jogurt (najpierw zmieszajmy go z wywarem, żeby się nie zważył). Gotujemy aż cukinia będzie miękka i doprawiamy do smaku.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
- Impreza
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Penne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 39
Ostatnio komentowane przepisy
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
- Impreza
- Włoska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Penne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 39
Składniki
- mielone mięso z indyka, 500 gram
- białko jaja, 2
- cebula, 1
- czosnek, 2 ząbki
- otręby pszenne, 3 łyżki
- cukinia, 2 szt.
- zioła prowansalskie, do smaku
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
- bulion warzywny, 2 litry
- koperek, do smaku
- grecki jogurt light, 1 opakowanie
W garnku zagotowujemy bulion (ja miałam z kostki). W tym samym czasie przygotowujemy klopsiki z mięsa mielonego, białka, cebuli pokrojonej w kostkę, zmiażdżonego czosnku, otrąb pszennych, pociętej w drobną kostkę jednej cukinii, ziół prowansalskich i przypraw. Masa musi być dość zwarta. Formujemy małe kulki i wrzucamy do wrzącego bulionu.
Następnie do całości dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię, posiekany koperek i cały jogurt (najpierw zmieszajmy go z wywarem, żeby się nie zważył). Gotujemy aż cukinia będzie miękka i doprawiamy do smaku.