Do góry

Zupy Przepis na:

Letnia zupa jarzynowa

Letnia zupa jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3856

Dodano:

Odsłon: 3512

Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogródka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :)

Składniki

  • ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 4-5 płaskich łyżek ryżu
  • 2 młode, średnie ziemniaki
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)
  • 3 młode marchewki
  • 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki
  • 1 młoda cebulka
  • 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie )
  • jajka ugotowane na twardo do podania
  • gęsta kwaśna śmietana do podania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Letnia zupa jarzynowa

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.

  2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).

  3. Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane!

    Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy.

    Gorącą zupę podajemy z gęstą śmietanką i jajkiem ugotowanym na twardo, posypujemy posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki i gotowe!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń