Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dziś rozgrzewająca marokańska zupa z dyni. Jest to zupa krem z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców granatu.
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8544
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10109
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2892
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8544
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10109
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2892
Składniki
Zaczynamy od upieczenia główki czosnku. Odcinamy czubek główki, polewamy czosnek łyżką oliwy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 C. Po upieczeniu oczyszczamy czosnek ze skórki i rozgniatamy go widelcem.
Rozgrzewamy na patelni lub w głębszym rondlu olej kokosowy. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy ok. 3-5 minut na wolnym ogniu. Oczyszczamy i obieramy dynię, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Dodajemy do papryki i dodajemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy wszystko ok. 3-5 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i bulion i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 20-25 minut, lub do chwili gdy kawałki dyni są już dość miękkie.
Kakawłki dyni i wcześniej upieczone kawałki czosnku przekładamy po ugotowaniu do blendera i miksujemy. Przekładamy ponownie do garnka z zupą.
Przed podaniem dekorujemy kleksem ze śmietany, owocami granatu kawałeczkami koziego sera. Posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i odrobiną papryki mielonej lub sumaku.