Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-02-2023
Niczym malarz maluje jedzeniem swe życie by nie żyć z dnia na dzień Sztuka jest tym co nadaje sens szarości dnia codziennego , pozwala się zatrzymać w pędzie donikąd aby zachwycić się tym co jest boskim snem tego świata ... Dziś przeto meksykańska zupa POZOLE z kiszonymi tomatillos i papryczkami chilli. Inspirowana sztuką genialnego Alfredo Ramireza Martineza (November 12, 1871 – November 8, 1946) , który widział świat jaki innym wydawal się być szary. Przez to malował również (jako pierwszy) słynne murale LA VIDA AMERICANA. ️ ps. Podstawą zupy Pozole jest mięsiwo (najczęściej wieprzowe) gotowane z papryczkami chilli, kukurydzą (Hominy) - to rodzaj puszkowanej, preparowanej kukurydzy . Ponadto skład tej zupy to czosnek, pomidory, oregano, kmin , listki laurowe . Opcjonalnie w zależności od regionu dodaje się także warzywa (które często są jako garnish ) - Tomatillos świeże lub kiszone, limonke w plastrach, siekaną kolendrę, cebulę siekaną , rzodkiew siekaną, poszatkowaną tortille a nawet sztakowaną sałate. Pozole jest jedną z najstarszych potraw meksyku , wywodzi się jeszcze z czasów Mezzoameryki .
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7947
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1273
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13734
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7947
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1273
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13734
Składniki
Mięsiwo lekko podduszamy z czosnkiem na oleju roślinnym z dodatkiem kminu, po czy zalewamy wodą , dodając resztę warzyw gotujemy do miękkości. W międzyczasie doprawiamy chilli i oregano oraz solą do smaku. W międzyczasie kroimy i szatkujemy nasze warzywa na garnish (kiszone tomatillos, marchewki, cebule itp... ) Podajemy gorące z dużą ilością garnishu w postaci surowych i kiszonych warzyw i paskami Tortilli wrzuconych do zupy.