Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-02-2023
Niczym malarz maluje jedzeniem swe życie by nie żyć z dnia na dzień Sztuka jest tym co nadaje sens szarości dnia codziennego , pozwala się zatrzymać w pędzie donikąd aby zachwycić się tym co jest boskim snem tego świata ... Dziś przeto meksykańska zupa POZOLE z kiszonymi tomatillos i papryczkami chilli. Inspirowana sztuką genialnego Alfredo Ramireza Martineza (November 12, 1871 – November 8, 1946) , który widział świat jaki innym wydawal się być szary. Przez to malował również (jako pierwszy) słynne murale LA VIDA AMERICANA. ️ ps. Podstawą zupy Pozole jest mięsiwo (najczęściej wieprzowe) gotowane z papryczkami chilli, kukurydzą (Hominy) - to rodzaj puszkowanej, preparowanej kukurydzy . Ponadto skład tej zupy to czosnek, pomidory, oregano, kmin , listki laurowe . Opcjonalnie w zależności od regionu dodaje się także warzywa (które często są jako garnish ) - Tomatillos świeże lub kiszone, limonke w plastrach, siekaną kolendrę, cebulę siekaną , rzodkiew siekaną, poszatkowaną tortille a nawet sztakowaną sałate. Pozole jest jedną z najstarszych potraw meksyku , wywodzi się jeszcze z czasów Mezzoameryki .
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12167
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1518
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12167
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1518
Składniki
Mięsiwo lekko podduszamy z czosnkiem na oleju roślinnym z dodatkiem kminu, po czy zalewamy wodą , dodając resztę warzyw gotujemy do miękkości. W międzyczasie doprawiamy chilli i oregano oraz solą do smaku. W międzyczasie kroimy i szatkujemy nasze warzywa na garnish (kiszone tomatillos, marchewki, cebule itp... ) Podajemy gorące z dużą ilością garnishu w postaci surowych i kiszonych warzyw i paskami Tortilli wrzuconych do zupy.