Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-02-2023
Niczym malarz maluje jedzeniem swe życie by nie żyć z dnia na dzień Sztuka jest tym co nadaje sens szarości dnia codziennego , pozwala się zatrzymać w pędzie donikąd aby zachwycić się tym co jest boskim snem tego świata ... Dziś przeto meksykańska zupa POZOLE z kiszonymi tomatillos i papryczkami chilli. Inspirowana sztuką genialnego Alfredo Ramireza Martineza (November 12, 1871 – November 8, 1946) , który widział świat jaki innym wydawal się być szary. Przez to malował również (jako pierwszy) słynne murale LA VIDA AMERICANA. ️ ps. Podstawą zupy Pozole jest mięsiwo (najczęściej wieprzowe) gotowane z papryczkami chilli, kukurydzą (Hominy) - to rodzaj puszkowanej, preparowanej kukurydzy . Ponadto skład tej zupy to czosnek, pomidory, oregano, kmin , listki laurowe . Opcjonalnie w zależności od regionu dodaje się także warzywa (które często są jako garnish ) - Tomatillos świeże lub kiszone, limonke w plastrach, siekaną kolendrę, cebulę siekaną , rzodkiew siekaną, poszatkowaną tortille a nawet sztakowaną sałate. Pozole jest jedną z najstarszych potraw meksyku , wywodzi się jeszcze z czasów Mezzoameryki .
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2499
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2528
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 501
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1377
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2499
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2528
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 501
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1377
Składniki
Mięsiwo lekko podduszamy z czosnkiem na oleju roślinnym z dodatkiem kminu, po czy zalewamy wodą , dodając resztę warzyw gotujemy do miękkości. W międzyczasie doprawiamy chilli i oregano oraz solą do smaku. W międzyczasie kroimy i szatkujemy nasze warzywa na garnish (kiszone tomatillos, marchewki, cebule itp... ) Podajemy gorące z dużą ilością garnishu w postaci surowych i kiszonych warzyw i paskami Tortilli wrzuconych do zupy.