Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykańska zupa z kurczakiem to aromatyczna i bardzo sycąca zupa o pikantnym smaku z dodatkiem soczystego kurczaka i warzyw. Świetnie sprawdzi się na diecie, ale także jako pożywne, zdrowe danie.
patelnia, garnek, deska, nóż do krojenia, sitko
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 651
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17375
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3237
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 207
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4165
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 651
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17375
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3237
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 207
Składniki
Pokrój warzywa. Cebulę poszatkuj w kostkę. Czosnek pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę. Zieloną pietruszkę posiekaj. Papryczkę chili pokrój w kawałki. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę z puszki odsącz.
Przygotuj mięso. Pierś z kurczaka pokrój na kilka kawałków (mogą być np. plastry, większa kostka).
Na większej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka z obu stron (każda ok. 3-4 minut). Dopraw solą i pieprzem.
Do średniej wielkości garnka wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż cebulka się zeszkli.
Dodaj pokrojoną paprykę, papryczkę chili i smaż kolejne 3-4 minuty.
Na patelnię dodaj pulpę pomidorową lub pomidory w puszce. Dodaj również odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę.
Dopraw zupę przyprawami: chili, kmin rzymski, paprykę wędzoną, oregano i liść laurowy. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotuj przez 5 minut.
Do garnka wlej bulion. Gotuj kolejne 10 minut.
Wrzuć do garnka podsmażonego kurczaka i gotuj przez 5 minut.
Sprawdź smak zupy i ewentualnie dodaj soli, pieprzu i chili. Świetnie sprawdzi się także sok z limonki, dodaj około łyżki soku z cytryny. Gotuj jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Wyjmij liść laurowy.
Zupa gotowa. Świetnie sprawdzą się do niej dodatki takie jak: ser żółty lub awokado. Na wierzch zupy dodaj zieloną pietruszkę. Jeśli uznasz, że zupa wyszła zbyt ostra, możesz dodać opcjonalnie łyżkę kwaśnej śmietany. Gotową zupę podawaj z tortillą lub nachosami.