Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dzień dyniowy, zwariowany zawrót głowy. Mąż zażyczył sobie zupki takiej jak mu gotowała mama, koniecznie z kluskami lanymi. Więc szybko zadzwoniłam do mamy i zapytałam jak się robi kluski lane, no i zrobiłam wyszły idealne. A zupka za każdym razem jak gotuję z dyni wychodzi co raz to smaczniejsza.
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 801
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 163
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 801
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 163
Składniki
Dynię już obraną i oczyszczoną pokroić w kostkę. Gdy mleko się zagotuje wsypać przygotowaną dynię i gotować do jej miękkości.
W czasie gdy dynia gotuje się na mleku na wolnym ogniu zrobić kluski lane, czyli jajka roztrzepać widelcem lub od razu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wyrobić również widelcem na jednolitą masę.
Gdy dynia jest już dość miękka wtedy za pomocą łyżki cedzakowej lub łyżką wlewać małe strumienie ciasta i od razu mieszać zupę. Kluseczki wychodzą delikatne jak pianka.
Taka zupka jest smaczna i moim zdaniem zdrowa. Można ją jeść na słono jak również na słodko. Kto jeszcze takiej nie jadł polecam serdecznie, wiem że nawet w szpitalach takiej nie serwują ale my bardzo ją lubimy.