Do góry

Zupy Przepis na:

Mleczna z dynią i lanymi kluskami

Mleczna z dynią i lanymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 1638

Dodano:

Odsłon: 121

Dziś mam dzień dyniowy, zwariowany zawrót głowy. Mąż zażyczył sobie zupki takiej jak mu gotowała mama, koniecznie z kluskami lanymi. Więc szybko zadzwoniłam do mamy i zapytałam jak się robi kluski lane, no i zrobiłam wyszły idealne. A zupka za każdym razem jak gotuję z dyni wychodzi co raz to smaczniejsza.

Składniki

  • 2 litry mleka 3,2 %,
  • 1 kilogram już obranej i oczyszczonej dyni.
  • na kluski lane.
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mleczna z dynią i lanymi kluskami

Przygotowanie

  1. Dynię już obraną i oczyszczoną pokroić w kostkę. Gdy mleko się zagotuje wsypać przygotowaną dynię i gotować do jej miękkości.

  2. W czasie gdy dynia gotuje się na mleku na wolnym ogniu zrobić kluski lane, czyli jajka roztrzepać widelcem lub od razu dosypać mąkę i wszystko dokładnie wyrobić również widelcem na jednolitą masę.

  3. Gdy dynia jest już dość miękka wtedy za pomocą łyżki cedzakowej lub łyżką wlewać małe strumienie ciasta i od razu mieszać zupę. Kluseczki wychodzą delikatne jak pianka.

  4. Taka zupka jest smaczna i moim zdaniem zdrowa. Można ją jeść na słono jak również na słodko. Kto jeszcze takiej nie jadł polecam serdecznie, wiem że nawet w szpitalach takiej nie serwują ale my bardzo ją lubimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń