Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku. Niby tylko zupa ogórkowa, a przepisów na nią co nie miara. Każda Pani domu, każda babcia ma swój jedyny i niepowtarzalny i każdy z nich jest najlepszy oczywiście :) No więc, czytajcie uważnie: przepis na dzisiejszą zupę jest od babci Ali, ją z kolei nauczyła gotować tą zupę jej mama , a ona z kolei na początku ubiegłego wieku pracowała w pałacu u Państwa Turnauów i tamtejszy kucharz zdradził jej recepturę. No więc wychodzi na to, że przepis ma już swoje lata i wg. mnie to najlepsza zupa ogórkowa i już :).
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5264
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5048
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5264
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5048
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Składniki
Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ).
W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę, przyprawy oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut. Kurczaka wyjmuję, kroję w kostkę i z powrotem dodaję go do zupy.
Siekam cebulkę i podduszam na maśle. Ogórki ścieram na tarce - dorzucam do cebulki i podsmażam - wszystko dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz kwasem z ogórków i gotuję jeszcze przez 5-7 minut. Na koniec zupę zaprawiam śmietaną i wsypuję 2 łyżki posiekanego koperku. Smacznego :)