Do góry

Zupy Przepis na:

Niedzielny rosół

Niedzielny rosół

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1560

Dodano:

Odsłon: 21372

Drobiowy bo lżejszy i delikatniejszy:-))

Składniki

  • Skrzydełka z kurczaka 50 - 60dag
  • Indyk porcje rosołowe 50dag
  • Marchewka 3szt
  • Pietruszka 1większa
  • Seler 1/2
  • Bukiet warzyw zielonych
  • Wegeta , 3drobiowe rosołki
  • Lubczyk suszony
  • Wątróbka kurza 10dag
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i oczyszczamy wkładamy do garnka razem z wątróbką i zalewamy zimną wodą około 3,5l. Dodajemy kostki bulionowe i nieco wegety, wsypujemy też suszony lubczyk. Gotujemy około godziny na wolnym ogniu tak aby rosół gotował się delikatnie.
    Po godzinie gotowania obrane i opłukane warzywa dodajemy do garnka razem z bukietem warzyw zielonych tzn: natka pietruszki, koperek i seler związane nitką. Gotujemy jeszcze 30minut.
    Ja o tej porze wrzucam zielony bukiet który mam zamrożony a robię je latem. Można też zamiast suszonego lubczyku dodać świeży jest super.
    Wreszcie zamiast porcji rosołowej z indyka które akurat w sklepie w którym kupuję są wyjątkowo mięsne można dodać np: pałkę z indyka tez się świetnie sprawdza a może nawet i lepiej:-))
    Gdy rosół jest gotowy przecedzamy go no i oczywista sprawa podajemy z makaronem i zieloną świeżą lub mrożoną pietruszką:-))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 23 lutego 2014 Co do rosołków macie rację ale przepis przeczytać proszę uważnie wegeta jest z tych jak tu piszą oswojonych czyli domowa zrobiona z przepisu Ewy:-))) Odpowiedzi: 1 ▼

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 lutego 2014 Przepraszam autora przepisu, ale to nie jest prawdziwy rosol. Rosol gotuje sie z miesa, nie z porcji rosolowych i rosolkow. Jesli doda sie odpowiednie warzywa, to nie potrzeba juz wegety. Brakuje mi tez ziela angielskiego i liscia laurowego i kopru Odpowiedzi: 2 ▼

50 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia90 13 lutego 2014 Rosołek Pychota:) A "btylza" jak zwykle wszystkie przepisy krytykuje:) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 12 lutego 2014 Plus za wątróbkę. Dawniej się ją dodawało do rosołu obowiązkowo, teraz rzadko tak się gotuje.

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 10 lutego 2014 Racja po co następnym razem zrobię bez co do cebuli zdarza mi się że jej nie daję:-))) Wegetę użyłam według przepisu ze smakera.Dzięki za konstruktywną krytykę :-))

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

btylza 10 lutego 2014 Po co do tego rosołki drobiowe? Chyba że ktoś chce faszerować się chemią.Jeżeli chodzi tylko o kolor to najlepsza jest do tego przypalona na gazie nieobrana cebula przekrojona na pół i dodana pod koniec gotowania. Dodatkowo zaostrzy ona smak rosołu.

69 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń