Do góry

Zupy Przepis na:

Ognista fasollada z kurczakiem

Ognista fasollada z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4029

Dodano:

Odsłon: 2307

Pyszna i pożywna zupka dla amatorów pikanterii:)

Składniki

  • 500 g filetów z kurczaka
  • Na marynatę do kurczaka: 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Ponadto: 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 papryki (najlepiej wymieszane czerwona, żółta i zielona)
  • 2 papryczki chilli
  • 2 małe cebule (1 żółta i 1 czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka mieszanki fasoli w pikantnym sosie pomidorowym
  • 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyzki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz cayenne
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do marynaty, mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
    Po tym czasie wrzucamy wraz z marynatą na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z każdej strony przez 5 minut.

  2. Cebulę oraz papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek również drobno kroimy. Papryki kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę, szklimy 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy 2 minuty i dorzucamy pokrojone papryki, smażymy jeszcze 10 minut.

  3. Mięso i paprykę z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym gorącym bulionem oraz przecierem pomidorowym, dodajemy rozmaryn i tymianek oraz odrobinę soli. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy fasolę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem cayenne (w zależności od tego jak ostre lubimy potrawy). Gotujemy jeszcze 2 minutki i gotowe.

    Można podawać z pieczywem, jednak dla mnie zupka jest tak syta, że jem ją bez dodatków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń