Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i pożywna zupka dla amatorów pikanterii:)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4286
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416991
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4286
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416991
Składniki
Składniki marynaty mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do marynaty, mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy wraz z marynatą na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z każdej strony przez 5 minut.
Cebulę oraz papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek również drobno kroimy. Papryki kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę, szklimy 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy 2 minuty i dorzucamy pokrojone papryki, smażymy jeszcze 10 minut.
Mięso i paprykę z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym gorącym bulionem oraz przecierem pomidorowym, dodajemy rozmaryn i tymianek oraz odrobinę soli. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy fasolę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem cayenne (w zależności od tego jak ostre lubimy potrawy). Gotujemy jeszcze 2 minutki i gotowe. Można podawać z pieczywem, jednak dla mnie zupka jest tak syta, że jem ją bez dodatków.