Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i pożywna zupka dla amatorów pikanterii:)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 585
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11853
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2750
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 585
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11853
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2750
Składniki
Składniki marynaty mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do marynaty, mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy wraz z marynatą na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z każdej strony przez 5 minut.
Cebulę oraz papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek również drobno kroimy. Papryki kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę, szklimy 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chilli. Smażymy 2 minuty i dorzucamy pokrojone papryki, smażymy jeszcze 10 minut.
Mięso i paprykę z cebulą przekładamy do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym gorącym bulionem oraz przecierem pomidorowym, dodajemy rozmaryn i tymianek oraz odrobinę soli. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy fasolę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem cayenne (w zależności od tego jak ostre lubimy potrawy). Gotujemy jeszcze 2 minutki i gotowe. Można podawać z pieczywem, jednak dla mnie zupka jest tak syta, że jem ją bez dodatków.