Do góry

Zupy Przepis na:

Ogórkowa

Ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 3131

Święta już jutro a nam się tak zachciało zupy że nie mogliśmy się oprzeć i dziś ugotowałam. Wiem nie powinno się jeść mięsa my n ie jedliśmy tylko na mięsie ugotowałam zupkę, nie nie tłumaczę się po za tym Pan Bóg nam wybaczy tak myślę, przecież to nie grzech aby zjeść zupę na wywarze z mięsa.

Składniki

  • Dowolny kawałek mięsa lub żeberek (u mnie gęś korpus i szyja),
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • kawałek pora,
  • 6-8 średniej wielkości ogórki kiszone,
  • 5-7 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 1,5 szklanki soku z ogórków (nie koniecznie),
  • 1 mały pęczek koperku świeżego,
  • ulubiona przyprawa z solą,
  • 3/4 kubka dużej śmietany,
  • 1 łyżka cukru.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórkowa

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte dowolne mięso lub żeberka oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do całkowitej miękkości mięsa i marchwi, jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojony por, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą ( ja musiałam zebrać nadmiar tłuszczu ponieważ nasze gęsi są dość tłuste ). Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

  2. Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać ogórki starte na tarce jarzynowej oraz sok z ogórków ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej można pominąć sok ogórkowy ). Pogotować chwilę do zmiękczenia się ogórków. Gdy ogórki są już dość miękkie wlać śmietanę rozrobioną z wywarem od zupy oraz cukrem ( dodając cukier do śmietany, mamy pewność że śmietana nie zważy się w zupie podczas gotowania ). Zupę chwilę zagotować ze śmietaną.

  3. Jak już zupa ze śmietaną się zagotowała dodać koper pokrojony drobno, wymieszać zupę i odstawić. Można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą z solą.

  4. Zupa ogórkowa wyszła taka jaką lubię czyli lekko słodko - kwaśna moja ulubiona. Właśnie taka pamiętam jak gotował nam mój dziadek i mama jeszcze do dziś taką gotuje. Zupę można zajadać z kromka chleba lub bułką pszenną ale to już zależy od gustu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń