Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 808 Ocena: 5469
Dodano: 11.04.2020
Odsłon: 3318
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte dowolne mięso lub żeberka oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do całkowitej miękkości mięsa i marchwi, jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojony por, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą ( ja musiałam zebrać nadmiar tłuszczu ponieważ nasze gęsi są dość tłuste ). Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać ogórki starte na tarce jarzynowej oraz sok z ogórków ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej można pominąć sok ogórkowy ). Pogotować chwilę do zmiękczenia się ogórków. Gdy ogórki są już dość miękkie wlać śmietanę rozrobioną z wywarem od zupy oraz cukrem ( dodając cukier do śmietany, mamy pewność że śmietana nie zważy się w zupie podczas gotowania ). Zupę chwilę zagotować ze śmietaną.
Jak już zupa ze śmietaną się zagotowała dodać koper pokrojony drobno, wymieszać zupę i odstawić. Można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą z solą.
Zupa ogórkowa wyszła taka jaką lubię czyli lekko słodko - kwaśna moja ulubiona. Właśnie taka pamiętam jak gotował nam mój dziadek i mama jeszcze do dziś taką gotuje. Zupę można zajadać z kromka chleba lub bułką pszenną ale to już zależy od gustu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)