Do góry

Zupy Przepis na:

Ogórkowa.

Ogórkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 2846

Dodano:

Odsłon: 372

Co powiecie na zupkę ? Kto z was uwielbia zupy ? Ja bardzo nawet bardziej niż drugie danie, dziś podam wam świetny i dość szybki przepis na zupę ogórkową tak jak ja gotuję i jak gotował mój dziadziuś. Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu tak gotowana zupa. Może zdjęcia nie wyglądają zachęcająco ale zupa sama w sobie bardzo smaczna i godna polecenia. Ta zupka przypomina mi smaki lata z powodu kopru który dodaję do ogórkowej.

Składniki

  • 650 g mięsa z kością (u mnie kości schabowe),
  • 2 średnie marchewki,
  • 7 średniej wielkości ogórków kiszonych (mam swoje),
  • 1 szklanka soku z ogórków (można pominąć),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 liść pora,
  • 25 g kopru świeżego,
  • 175 g śmietany 30 %,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 łyżka przyprawy z solą
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórkowa.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać mięso z kością, por pokrojony dowolnie oraz marchew pokrojoną kto jak woli. Gotować do miękkości mięsa na kości. Gdy już mięso jest miękkie wyjąć go z wywaru, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze z mięsa. Ostudzone mięso oddzielić od kości. Jak już ziemniaki są miękkie dodać oddzielone od kości mięso, ziela angielskie oraz liść laurowy i chwilę pogotować na wolnym ogniu.

  3. W międzyczasie gdy zupa z mięsem się gotuje ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej. Na patelnię dodać masło roztopić go, włożyć starte ogórki i chwilę je podsmażyć. Podsmażone dodać do gotującej się zupy, doprawić do smaku przyprawą z solą, można dodać sok z ogórków jeśli ktoś lubi bardziej kwaśną. Zupę z dodanymi ogórkami pogotować na wolnym ogniu.

  4. Jak już zupa pogotowała się chwilę, śmietanę 30 % rozrobić z wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru, zalać zupę i zagotować pod koniec gotowania wkroić drobno świeży koperek, zamieszać i zagotować. Zdjąć zupę z ognia i gotowe.

  5. Gotową zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz kromką chleba, bo tak smakuje najlepiej. Ogórkowa jak wiele innych zup najlepiej smakuje na drugi dzień, w ten sam dzień też jest dobra ale najlepsza gdy chwile odstoi swój czas aby smaki ze sobą się połączyły. Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń