Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób bez żadnych zmian, chyba,że dodam włoski koper, sama technika nie uległa zmianie od wielu wielu lat.
Nóż, łyżka, garnek, deska do krojenia, tarka do jarzyn, miseczka
Składniki
Ogórki trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, siekamy czosnek i cebulę w jednym małym garnku. Dodajemy masło i smażymy na wolnym ogniu.
W tym czasie obieramy marchew i kroimy w kostkę. To samo robimy z selerem naciowym.
Jedną marchew zostawiamy i ja trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Marchew pokrojoną w kostkę i seler zalewamy wodą w ilości 400 ml i gotujemy pod przykryciem. Startą na tarce jarzynowej trzymamy oddzielnie. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie do garnka i gotujemy.
W tym czasie masło powinno się już roztopić i możemy dodać do ogórków 100 ml wody, przykryć i dusić.
W tym czasie obieramy ziemniaki i pietruszkę.
Następnie kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do marchewki o selera. Teraz dodajemy marchew startą na tarce jarzynowej. Dolewamy 250 ml wody i gotujemy dalej pod przykryciem.
Kiedy ziemniaki zaczynają być miękkie, dodajemy duszone ogórki
Zupę zaprawiamy śmietaną, zagotowujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Siekamy koperek i dodajemy do zupy. Jeśli zupa nie wydaje nam się wystarczająco tłusta, możemy dodać łyżkę oleju kokosowego lub innego.