Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób bez żadnych zmian, chyba,że dodam włoski koper, sama technika nie uległa zmianie od wielu wielu lat.
Nóż, łyżka, garnek, deska do krojenia, tarka do jarzyn, miseczka
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Składniki
Ogórki trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, siekamy czosnek i cebulę w jednym małym garnku. Dodajemy masło i smażymy na wolnym ogniu.
W tym czasie obieramy marchew i kroimy w kostkę. To samo robimy z selerem naciowym.
Jedną marchew zostawiamy i ja trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Marchew pokrojoną w kostkę i seler zalewamy wodą w ilości 400 ml i gotujemy pod przykryciem. Startą na tarce jarzynowej trzymamy oddzielnie. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie do garnka i gotujemy.
W tym czasie masło powinno się już roztopić i możemy dodać do ogórków 100 ml wody, przykryć i dusić.
W tym czasie obieramy ziemniaki i pietruszkę.
Następnie kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do marchewki o selera. Teraz dodajemy marchew startą na tarce jarzynowej. Dolewamy 250 ml wody i gotujemy dalej pod przykryciem.
Kiedy ziemniaki zaczynają być miękkie, dodajemy duszone ogórki
Zupę zaprawiamy śmietaną, zagotowujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Siekamy koperek i dodajemy do zupy. Jeśli zupa nie wydaje nam się wystarczająco tłusta, możemy dodać łyżkę oleju kokosowego lub innego.