Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób bez żadnych zmian, chyba,że dodam włoski koper, sama technika nie uległa zmianie od wielu wielu lat.
Nóż, łyżka, garnek, deska do krojenia, tarka do jarzyn, miseczka
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Składniki
Ogórki trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, siekamy czosnek i cebulę w jednym małym garnku. Dodajemy masło i smażymy na wolnym ogniu.
W tym czasie obieramy marchew i kroimy w kostkę. To samo robimy z selerem naciowym.
Jedną marchew zostawiamy i ja trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Marchew pokrojoną w kostkę i seler zalewamy wodą w ilości 400 ml i gotujemy pod przykryciem. Startą na tarce jarzynowej trzymamy oddzielnie. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie do garnka i gotujemy.
W tym czasie masło powinno się już roztopić i możemy dodać do ogórków 100 ml wody, przykryć i dusić.
W tym czasie obieramy ziemniaki i pietruszkę.
Następnie kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do marchewki o selera. Teraz dodajemy marchew startą na tarce jarzynowej. Dolewamy 250 ml wody i gotujemy dalej pod przykryciem.
Kiedy ziemniaki zaczynają być miękkie, dodajemy duszone ogórki
Zupę zaprawiamy śmietaną, zagotowujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Siekamy koperek i dodajemy do zupy. Jeśli zupa nie wydaje nam się wystarczająco tłusta, możemy dodać łyżkę oleju kokosowego lub innego.