Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa jest klasykiem na polskich stołach. Przede wszystkim jest uwielbiana przez dzieci za swój mocny i aromatyczny smak. Jeśli lubisz kwaśne potrawy, to ogórkowa Magdy Gessler z pewnością przypadnie ci do gustu. Czym różni się od innych? Jej sekretem są podsmażone ogórki kwaszone. Dzięki temu ich smak się stabilizuje i jest prostszy do wydobycia. Tak przygotowane ogórki tracą też swoją nutę goryczy. Sprawdź! Fot. Piotr Molecki/East News/123RF/Picsel
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 757
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22795
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15200
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4909
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45721
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 757
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22795
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15200
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4909
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45721
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, podobnie seler naciowy i pasternak – posiekaj w drobniejszą kostkę.
W garnku zagotuj bulion. Dodaj obrane wcześniej warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, do miękkości składników.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż je na łyżce oleju przez ok. 3-4 minuty. Przełóż do wywaru, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez minutę.
Skosztuj kwaskowatość zupy i w razie potrzeby dodawaj po 1 łyżce octu z ogórków kiszonych, by uzyskać odpowiedni smak.
Śmietanę zahartuj poprzez wlanie do niej kilku łyżek gorącej zupy. Kiedy będzie miała już dość wysoką temperaturę, przelej ją do garnka. Całość podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Koperek drobno posiekaj i dodaj do zupy. Ogórkowa Magdy Gessler najlepiej smakuje na ciepło, z dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.