Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogórkowa jest klasykiem na polskich stołach. Przede wszystkim jest uwielbiana przez dzieci za swój mocny i aromatyczny smak. Jeśli lubisz kwaśne potrawy, to ogórkowa Magdy Gessler z pewnością przypadnie ci do gustu. Czym różni się od innych? Jej sekretem są podsmażone ogórki kwaszone. Dzięki temu ich smak się stabilizuje i jest prostszy do wydobycia. Tak przygotowane ogórki tracą też swoją nutę goryczy. Sprawdź! Fot. Piotr Molecki/East News/123RF/Picsel
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7021
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244514
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7021
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244514
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, podobnie seler naciowy i pasternak – posiekaj w drobniejszą kostkę.
W garnku zagotuj bulion. Dodaj obrane wcześniej warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, do miękkości składników.
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki. Przesmaż je na łyżce oleju przez ok. 3-4 minuty. Przełóż do wywaru, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez minutę.
Skosztuj kwaskowatość zupy i w razie potrzeby dodawaj po 1 łyżce octu z ogórków kiszonych, by uzyskać odpowiedni smak.
Śmietanę zahartuj poprzez wlanie do niej kilku łyżek gorącej zupy. Kiedy będzie miała już dość wysoką temperaturę, przelej ją do garnka. Całość podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Koperek drobno posiekaj i dodaj do zupy. Ogórkowa Magdy Gessler najlepiej smakuje na ciepło, z dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.