Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta zupa ogórkowa na kurczaku, z warzywami w tym patisonem i zacierkami.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Patisona obrałam ze skóry i dodatkowo wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ również starłam na tarce na grubych oczkach. Pora dokładnie umyłam i pokroiłam na drobne kawałeczki. Wszystkie wymienione warzywa przesmażyłam na maśle, aż się zezłociły i przełożyłam do garnka. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Zeszkliłam ją na maśle i przełożyłam do warzyw do garnka. Pałki z kurczaka opłukałam i również dołożyłam do garnka. Ogórki wyjęłam z zalewy, starłam na tarce na grubych oczkach i również przesmażyłam na maśle i dodałam do garnka. Do garnka wlałam kilka szklanek wody. Woda powinna zakryć wszystkie warzywa i mięso. Włożyłam listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dodałam sól, przyprawę rosołową, natkę pietruszki i koperek. Zupę zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam ją powoli. W międzyczasie przygotowałam zacierki, zagniatając mąkę ze szczyptą soli i jajkiem. Zagniecione ciasto starłam na tarce na dużych oczkach i tak przygotowane zacierki dodałam do zupy. Zupę gotowałam około godziny, aż zacierki i warzywa oraz mięso były miękkie. Na koniec dodałam do zupy śmietanę i gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut. Zupę podałam na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa.