Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podam wam przepis na pyszną zupę ogórkową która powstała z mojej głowy. Wiem że zaraz będą docinki ale się tym za zbytnio nie przejmuję. Niedawno jakaś pani mi napisała że moje dania czyli zupy i drugie dania są z przed trzydziestu lat napisałam jej że owszem. Nie czuję się z tego powodu gorsza od niej ponieważ gotuje jak mój dziadek i mama, a mama chowała nas w biedzie i jestem jej za to wdzięczna że zawsze coś pysznego ugotowała i byliśmy najedzeni w sumie do dziś dnia umie ugotować pysznie i chyba od mamy wzięłam te pomysły na różne zupy. Jeśli znajdują się takie panie co tylko krytykują to niech gotują po swojemu ja nie wstydzę się moich dań.
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 449
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 225
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 352
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 449
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 225
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 352
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte porcje rosołowe, marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki oraz por pokrojone dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na porcjach oraz warzyw, w czasie gotowania się mięsa zdjąć powstałe szumowiny. Jak już mięso i warzywa są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
W czasie gdy ziemniaki w wywarze się gotują zetrzeć na tarce jarzynowej ogórki kiszone. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać starte ogórki oraz sok z ogórków i doprawić do smaku przyprawą z solą, zupę z ogórkami pogotować do ich miękkości. A w między czasie przygotować zacierkę, czyli do miseczki wsypać mąkę dodać przegotowaną zimną wodę i wymieszać widelcem do połączenia się mąki z wodą.
Widelec zanurzyć w gorącej zupie, następnie brać na widelec małą porcję ciasta zacierkowego i wkładać na zupę do skończenia się ciasta zacierkowego. Zupę z zacierkami gotować na wolnym ogniu przez dziesięć minut.
W czasie gdy zupa z zacierką się gotuje, śmietanę rozrobić z gorącym wywarem od zupy i cukrem ( cukier po to aby był lepszy smak zupy i żeby śmietana nie skwaśniała aby nie było grudek ). Rozprowadzoną śmietaną zalać zupę, szybkim ruchem zamieszać i zagotować.
Pod koniec gotowania się zupy dodać koper pokrojony drobno chwilkę zagotować i zdjąć z ognia. Można jeszcze doprawić według swego smaku. Jak to wiadomo ogórkowa jest najlepsza gdy postoi, ale powiem szczerze że nie chwaląc się wyszła tak pyszna że nie mogłam jej się oprzeć i jadłam jeszcze gorąca tylko co zdjętą z ognia.
Ja doskonale rozumiem że w upały nie mamy ochoty na jedzenie gorących posiłków, ale za mną już od dłuższego czasu chodził smak ogórkowej i właśnie dziś ją sobie ugotowałam choć ulepszyłam ją według swego uznania. Taki mi przyszedł pomysł do głowy i ją zrobiłam, smak rewelacyjny ale to sami musicie wypróbować i ocenić.