Do góry

Zupy Przepis na:

Ogórkowa z ziemniakami i zacierką.

Ogórkowa z ziemniakami i zacierką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 624 Ocena: 3797

Dodano:

Odsłon: 147

Dziś podam wam przepis na pyszną zupę ogórkową która powstała z mojej głowy. Wiem że zaraz będą docinki ale się tym za zbytnio nie przejmuję. Niedawno jakaś pani mi napisała że moje dania czyli zupy i drugie dania są z przed trzydziestu lat napisałam jej że owszem. Nie czuję się z tego powodu gorsza od niej ponieważ gotuje jak mój dziadek i mama, a mama chowała nas w biedzie i jestem jej za to wdzięczna że zawsze coś pysznego ugotowała i byliśmy najedzeni w sumie do dziś dnia umie ugotować pysznie i chyba od mamy wzięłam te pomysły na różne zupy. Jeśli znajdują się takie panie co tylko krytykują to niech gotują po swojemu ja nie wstydzę się moich dań.

Składniki

  • 2 porcje rosołowe 500 g,
  • 8 średnich ogórków kiszonych (mam swoje),
  • 0,5 szklanki soku z ogórków,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy),
  • 1 marchew 100 g,
  • kawałek pietruszki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 1 płaska łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka kopru świeżego lub suszonego.
  • na zacierki :
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • 10-12 łyżek wody przegotowanej.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórkowa z ziemniakami i zacierką.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte porcje rosołowe, marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki oraz por pokrojone dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na porcjach oraz warzyw, w czasie gotowania się mięsa zdjąć powstałe szumowiny. Jak już mięso i warzywa są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy ziemniaki w wywarze się gotują zetrzeć na tarce jarzynowej ogórki kiszone. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać starte ogórki oraz sok z ogórków i doprawić do smaku przyprawą z solą, zupę z ogórkami pogotować do ich miękkości. A w między czasie przygotować zacierkę, czyli do miseczki wsypać mąkę dodać przegotowaną zimną wodę i wymieszać widelcem do połączenia się mąki z wodą.

  3. Widelec zanurzyć w gorącej zupie, następnie brać na widelec małą porcję ciasta zacierkowego i wkładać na zupę do skończenia się ciasta zacierkowego. Zupę z zacierkami gotować na wolnym ogniu przez dziesięć minut.

  4. W czasie gdy zupa z zacierką się gotuje, śmietanę rozrobić z gorącym wywarem od zupy i cukrem ( cukier po to aby był lepszy smak zupy i żeby śmietana nie skwaśniała aby nie było grudek ). Rozprowadzoną śmietaną zalać zupę, szybkim ruchem zamieszać i zagotować.

  5. Pod koniec gotowania się zupy dodać koper pokrojony drobno chwilkę zagotować i zdjąć z ognia. Można jeszcze doprawić według swego smaku. Jak to wiadomo ogórkowa jest najlepsza gdy postoi, ale powiem szczerze że nie chwaląc się wyszła tak pyszna że nie mogłam jej się oprzeć i jadłam jeszcze gorąca tylko co zdjętą z ognia.

  6. Ja doskonale rozumiem że w upały nie mamy ochoty na jedzenie gorących posiłków, ale za mną już od dłuższego czasu chodził smak ogórkowej i właśnie dziś ją sobie ugotowałam choć ulepszyłam ją według swego uznania. Taki mi przyszedł pomysł do głowy i ją zrobiłam, smak rewelacyjny ale to sami musicie wypróbować i ocenić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń