Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
OGWISSIMANABO ( lub inaczejTUSCARORA YELLOW SQUASH SOUP) to danie , zupa jest tradycją indian TUSCACORA (jednego z sześciu narodów konfederacji Irokezów zwanych dosłownie - TUSCACORA co po polsku znaczy - ZBIERACZE KONOPI - od ich zielonych, konopnych ubrań ) . Danie jest nie tylko pożywne ale i lecznicze znane również legendarnemu wodzowi SAMOTNY ORZEŁ "Lone Eagle" - który był nie tylko wodzem ale i uzdrowicielem.Skład dania to Dynia Carnival, ogórek , cebulka szalotka ze szczypiorkiem , czosnek, pieprz , sól . Odrobina olej roślinnego i Syrop Klonowy. Plus garnish z kolorowych marchewek Do właściwości zdrowotnych dyni zaliczyć można jej działanie odtruwające i regulujące przemianę materii. Poza tym jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem. Spożycie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę. Surowa lub gotowana dynia pomaga likwidować zaparcia i ułatwia leczenie otyłości przez regulację przemiany materii. Ponadto dyni przypisuje się również właściwości antynowotworowe (udowodniono działanie ochronne przed wystąpieniem raka płuc).
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1398
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1398
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 423
Składniki
Blanszujemy lekko na oleju poksiekaną cebulkę z dodatkiem czosnku. Zalewamy następnie wodą i wrzucami pokrojoną dynię oraz potarty ogórek . (Dynię w czasie gotowania i odparowywania wody możemy rozgnieść widelcem ale nie jest to konieczne. Doprawiamy syropem klonowym (Opcjonalnie miodem) , pieprzem i solą. Podajemy gorące z garniszem z zieleniny i cieńko tartych marchewek.