Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
OGWISSIMANABO ( lub inaczejTUSCARORA YELLOW SQUASH SOUP) to danie , zupa jest tradycją indian TUSCACORA (jednego z sześciu narodów konfederacji Irokezów zwanych dosłownie - TUSCACORA co po polsku znaczy - ZBIERACZE KONOPI - od ich zielonych, konopnych ubrań ) . Danie jest nie tylko pożywne ale i lecznicze znane również legendarnemu wodzowi SAMOTNY ORZEŁ "Lone Eagle" - który był nie tylko wodzem ale i uzdrowicielem.Skład dania to Dynia Carnival, ogórek , cebulka szalotka ze szczypiorkiem , czosnek, pieprz , sól . Odrobina olej roślinnego i Syrop Klonowy. Plus garnish z kolorowych marchewek Do właściwości zdrowotnych dyni zaliczyć można jej działanie odtruwające i regulujące przemianę materii. Poza tym jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem. Spożycie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę. Surowa lub gotowana dynia pomaga likwidować zaparcia i ułatwia leczenie otyłości przez regulację przemiany materii. Ponadto dyni przypisuje się również właściwości antynowotworowe (udowodniono działanie ochronne przed wystąpieniem raka płuc).
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6323
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 792
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6323
Polecam.
Odsłon: 352
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 792
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 354
Składniki
Blanszujemy lekko na oleju poksiekaną cebulkę z dodatkiem czosnku. Zalewamy następnie wodą i wrzucami pokrojoną dynię oraz potarty ogórek . (Dynię w czasie gotowania i odparowywania wody możemy rozgnieść widelcem ale nie jest to konieczne. Doprawiamy syropem klonowym (Opcjonalnie miodem) , pieprzem i solą. Podajemy gorące z garniszem z zieleniny i cieńko tartych marchewek.