Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
OGWISSIMANABO ( lub inaczejTUSCARORA YELLOW SQUASH SOUP) to danie , zupa jest tradycją indian TUSCACORA (jednego z sześciu narodów konfederacji Irokezów zwanych dosłownie - TUSCACORA co po polsku znaczy - ZBIERACZE KONOPI - od ich zielonych, konopnych ubrań ) . Danie jest nie tylko pożywne ale i lecznicze znane również legendarnemu wodzowi SAMOTNY ORZEŁ "Lone Eagle" - który był nie tylko wodzem ale i uzdrowicielem.Skład dania to Dynia Carnival, ogórek , cebulka szalotka ze szczypiorkiem , czosnek, pieprz , sól . Odrobina olej roślinnego i Syrop Klonowy. Plus garnish z kolorowych marchewek Do właściwości zdrowotnych dyni zaliczyć można jej działanie odtruwające i regulujące przemianę materii. Poza tym jej spożycie wpływa korzystnie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi. Zapobiega tym samym cukrzycy i poprawia profil lipidowy osób mających problem z cholesterolem. Spożycie dyni wpływa stymulująco na wydzielanie żółci oraz działa łagodząco i regenerująco na przewód pokarmowy oraz wątrobę. Surowa lub gotowana dynia pomaga likwidować zaparcia i ułatwia leczenie otyłości przez regulację przemiany materii. Ponadto dyni przypisuje się również właściwości antynowotworowe (udowodniono działanie ochronne przed wystąpieniem raka płuc).
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1177
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9960
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1177
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9960
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Blanszujemy lekko na oleju poksiekaną cebulkę z dodatkiem czosnku. Zalewamy następnie wodą i wrzucami pokrojoną dynię oraz potarty ogórek . (Dynię w czasie gotowania i odparowywania wody możemy rozgnieść widelcem ale nie jest to konieczne. Doprawiamy syropem klonowym (Opcjonalnie miodem) , pieprzem i solą. Podajemy gorące z garniszem z zieleniny i cieńko tartych marchewek.