Do góry

Zupy Przepis na:

Orientalna zupa curry z klopsikami

Orientalna zupa curry z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2224

Dodano:

Odsłon: 1419

Ostre zupy orientalne są moim przysmakiem. Mogę je jeść na okrągło – tak jak tą zupkę. Zajadam się nią nie tylko na obiad, ale również na kolację :) Jeśli wolicie mniej ostre potrawy, wystarczy dodać nieco mniej pasty curry.

Składniki

  • Czerwona papryka - 1 szt.
  • Zielona papryka - 1 szt.
  • Papryczka peperoni - 1 szt. (mała)
  • Pasta curry - żółta - 1 łyżeczka
  • Bambus konserwowy - nitki - 100 g
  • Grzyby Shiitake - 30 g (suszone)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bulion drobiowy - ok. 1,5 litra
  • Sos sojowy - do smaku (ok. 3 łyżeczek)
  • Mleczko kokosowe - 200 ml
  • Olej sezamowy - niewiele
  • Imbir w proszku - szczypta
  • KLOPSIKI:
  • Filet z kurczaka - ok. 400 g
  • Jajka - 1 szt.
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Czarny sezam - 2 łyżeczki
  • Bułka tarta - 2 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki kroimy w kostkę, peperoni i czosnek siekamy bardzo drobno. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, pędy bambusa odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy papryki, czosnek, pędy bambusa i odsączone, pokrojone grzyby, dodajemy żółtą pastę curry, mielony imbir i sos sojowy do smaku. Możemy podlać niewielką ilością bulionu. Podsmażone warzywa przekładamy do bulionu i zagotowujemy.

  2. W międzyczasie przygotowujemy małe klopsiki. Mięso mielimy, dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, ziarna czarnego sezamu i formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy je do naszej zupy i chwilę gotujemy. Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z dowolnym makaronem chińskim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń