Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a mimo to zachwyca bogactwem smaków.
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7965
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 257
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 96
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2151
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 656
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7965
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 257
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 96
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2151
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 656
Składniki
Mieszamy wodę lub warzywny bulion, mleko kokosowe, pastę tom yum i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy suszoną włoszczyznę i pokrojonego w plasterki pora. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż do zarumienienia i wyparowania nadmiaru wody. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Tofu kroimy w kostkę. Jeśli używacie naturalnego tofu warto na 1-2 dni przed gotowaniem zamarynować je w sosie sojowym i ulubionych przyprawach. Ja kupiłam już gotowe w marynacie słodko-kwaśnej i fajnie pasowało do tej zupy. Tofu smażymy na pozostałym oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam świeżego makaronu soba, ale sprawdzi się też ramen czy udon. Jeśli korzystacie z makaronu nie świeżego, tylko suchego, ugotujcie go 200g. Przed końcem gotowania siekamy kolendrę. Połowę dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy, ale pasta tom yum nadaje już smaku słonego, ostrego i kwaśnego, więc raczej nie będzie takiej potrzeby. W miseczkach układamy makaron. Zalewamy gorącą zupą, dorzucamy tofu i pozostałą kolendrę.