Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a mimo to zachwyca bogactwem smaków.
Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą
Składniki
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta tom yum - 1-2 łyżeczki
- Woda lub bulion warzywny - 1 litr
- Włoszczyzna suszona - 1 garść
- Por - 1szt
- Pieczarki - 500g
- Tofu - 400g (u mnie marynowane słodko-kwaśne)
- Olej - 2 łyżeczki
- Makaron soba świeży - 400g
- Kolendra świeża - 1/2 pęczka
Składniki
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta tom yum - 1-2 łyżeczki
- Woda lub bulion warzywny - 1 litr
- Włoszczyzna suszona - 1 garść
- Por - 1szt
- Pieczarki - 500g
- Tofu - 400g (u mnie marynowane słodko-kwaśne)
- Olej - 2 łyżeczki
- Makaron soba świeży - 400g
- Kolendra świeża - 1/2 pęczka

Etapy przygotowania
Mieszamy wodę lub warzywny bulion, mleko kokosowe, pastę tom yum i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy suszoną włoszczyznę i pokrojonego w plasterki pora. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż do zarumienienia i wyparowania nadmiaru wody. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Tofu kroimy w kostkę. Jeśli używacie naturalnego tofu warto na 1-2 dni przed gotowaniem zamarynować je w sosie sojowym i ulubionych przyprawach. Ja kupiłam już gotowe w marynacie słodko-kwaśnej i fajnie pasowało do tej zupy. Tofu smażymy na pozostałym oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam świeżego makaronu soba, ale sprawdzi się też ramen czy udon. Jeśli korzystacie z makaronu nie świeżego, tylko suchego, ugotujcie go 200g. Przed końcem gotowania siekamy kolendrę. Połowę dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy, ale pasta tom yum nadaje już smaku słonego, ostrego i kwaśnego, więc raczej nie będzie takiej potrzeby. W miseczkach układamy makaron. Zalewamy gorącą zupą, dorzucamy tofu i pozostałą kolendrę.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Dżemy
- Dla zdrowia
Odsłon: 286
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 49
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 511

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76010
Ostatnio komentowane przepisy

Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Dżemy
- Dla zdrowia
Odsłon: 286
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
- Do pracy
- Włoska
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
Odsłon: 49
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 511

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76010



Składniki
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta tom yum - 1-2 łyżeczki
- Woda lub bulion warzywny - 1 litr
- Włoszczyzna suszona - 1 garść
- Por - 1szt
- Pieczarki - 500g
- Tofu - 400g (u mnie marynowane słodko-kwaśne)
- Olej - 2 łyżeczki
- Makaron soba świeży - 400g
- Kolendra świeża - 1/2 pęczka
Mieszamy wodę lub warzywny bulion, mleko kokosowe, pastę tom yum i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy suszoną włoszczyznę i pokrojonego w plasterki pora. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż do zarumienienia i wyparowania nadmiaru wody. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut. Tofu kroimy w kostkę. Jeśli używacie naturalnego tofu warto na 1-2 dni przed gotowaniem zamarynować je w sosie sojowym i ulubionych przyprawach. Ja kupiłam już gotowe w marynacie słodko-kwaśnej i fajnie pasowało do tej zupy. Tofu smażymy na pozostałym oleju, aż do zarumienienia z obu stron. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja użyłam świeżego makaronu soba, ale sprawdzi się też ramen czy udon. Jeśli korzystacie z makaronu nie świeżego, tylko suchego, ugotujcie go 200g. Przed końcem gotowania siekamy kolendrę. Połowę dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy, ale pasta tom yum nadaje już smaku słonego, ostrego i kwaśnego, więc raczej nie będzie takiej potrzeby. W miseczkach układamy makaron. Zalewamy gorącą zupą, dorzucamy tofu i pozostałą kolendrę.
Pyszotka:)
Smakowita zupka.;)