Jeśli chodzi o kuchnię tajską, to cenimy ją przede wszystkim za szybkie efekty i kulinarne doznania smakowe. Wszystko przygotowuje się w chwilę, a żaden produkt nie traci na smaku. Wydobywa się z nich to, co najistotniejsze. Nieodzownym dodatkiem są oczywiście przyprawy. Liczy się też wiedza, kiedy je podać. Tak też jest w przypadku sosu ostrygowego. Podawszy go na początku, otrzymujemy lekko słonawy smak, pod koniec słodkawy. Zachęcamy do eksperymentów.
Orientalna zupa z pulpecikami
Składniki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 liść kaffiru
- 3 łyżki soku z limonki tajskiej
- 100 g makaronu ryżowego vermicelli
Składniki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 liść kaffiru
- 3 łyżki soku z limonki tajskiej
- 100 g makaronu ryżowego vermicelli

Etapy przygotowania
Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pulpeciki, gotujemy 10 min, po czym doprawiamy sosem ostrygowym. Podajemy z makaronem i posiekaną dymką ze szczypiorem.

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4733
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 71

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 188
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 79
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4733
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 71

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 188
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 79



Składniki
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 młode marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 liść kaffiru
- 3 łyżki soku z limonki tajskiej
- 100 g makaronu ryżowego vermicelli
Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy, sok z limonki, sos sojowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pulpeciki, gotujemy 10 min, po czym doprawiamy sosem ostrygowym. Podajemy z makaronem i posiekaną dymką ze szczypiorem.
pyszna, lekka zupa, błyskawiczna do ugotowania
Kolorowo, przyciąga wzrok :)
Rosół polski inaczej. Pycha.
Slowo "orientalna" mnie tu zwabilo :) Swietna zupka!
Cudne danie ;-D