Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w rodzinie wszyscy bardzo lubimy tradycyjny niedzielny rosół. Ja jednak ciągle czegoś szukam i lubię poznawać nowe smaki. Tym razem niedzielny rosół ustąpił miejsca japońskiemu odpowiednikowi. Mimo iż lista składników może na pierwszy rzut oka przerazić uwierzcie-nie ma nic prostszego.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6355
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6355
Składniki
Składniki na bazę: *2 łyżki oleju słonecznikowego *2 łyżki oleju sezamowego *4 łyżki sosu sojowego *4 ząbki czosnku *3 cm kawałek świeżego imbiru Dodatki: *kawałek pora *marchewka *grzyby moon *grzyby shiitake *kawałek papryczki chilli *kilka różyczek brokuła *jajka ugotowane na półtwardo *makaron (sojowy, ryżowy lub jak u mnie soba)
Mięso wieprzowe i mięso wołowe obsmażamy na rozgrzanym oleju aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Przekładamy do garnka razem z filetem z kurczaka i ćwiartkami. Zalewamy wodą aż przykryjemy składniki i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy ok 40 min. Doprawiamy pieprzem i solą. Z solą uważamy ponieważ do bazy będziemy dodawać słonego sosu sojowego. Gdy rosół nam się gotuje możemy przygotować bazę. W rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce imbir. Smażymy kilka minut i dolewamy sos sojowy. Mieszając gotujemy przez chwilę do powstania kremowej konsystencji. Zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy dodatki: Marchewkę, papryczkę chilli i pora kroimy w drobniutkie słupki. Brokuły wrzucamy na osolony i posłodzony wrzątek i gotujemy 4 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Grzyby moon i grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 10 min aż napuchną. Następnie gotujemy przez kolejne 10 min. Odcedzamy i drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo bądź półtwardo i kroimy na ćwiartki. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy mamy gotowy rosół wyjmujemy mięso. Wieprzowinę i wołowinę kroimy po skosie na cienkie plastry, kurczaka na drobne kawałki.
Ramen podajemy w następujący sposób: Na dno miseczki wlewamy łyżkę stołową bazy,wlewamy rosół. Na koniec dodajemy makaron (dużo) oraz mięso i dodatki.