Do góry

Zupy Przepis na:

Orientalny rosół z kaczki

Orientalny rosół z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2352 Ocena: 52249

Dodano:

Odsłon: 454

W polskiej tradycji tak się przyjęło, że na niedzielny obiad przygotowuje się rosół... I mimowolnie tak się zbiegło, że dzisiaj jest niedziela, a ja chcę wam zaproponować właśnie rosół... tyle, że nie będzie to klasyka kuchni polskiej tylko bardziej orientalny wariant, inspirowany kuchnią koreańską. A skoro jest to wariant z zupełnie innej kultury, to możemy pominąć kanony rodzimej kuchni i podawać go w dowolnym dniu tygodnia, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na wyjątkowe doznania smakowe, bowiem orientalny rosół z kaczki takie rozkosze nam zapewni. Znajdziecie w nim rozgrzewający imbir, czosnek, kurkumę, trawę cytrynową, ale także liście kaffiru, czy grzyby shimeji! Podstawa to oczywiście mięso z kaczki doskonale znane w naszej kuchni, ale przede wszystkim bardzo popularne w kuchni orientalnej! Zachęcam wszystkich do przygotowania sobie tego wyjątkowego rosołu z mojego przepisu. Szczegóły "co i jak" znajdziecie w linku! Tym którzy spróbują, podejmą to wyzwanie, życzę smacznego.

Składniki

  • 750 g porcji rosołowej z kaczki
  • 1 por (biała część)
  • 2 marchewki
  • 4 liście kaffiru
  • 2 cm imbiru
  • 5 cm kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g grzybów shimeji
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 100 ml sosu sojowego
  • 4 jajka
  • 200 g makaronu udon
  • 2 kapusty pak choi
  • pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Orientalny rosół z kaczki

Przygotowanie

  1. Mięso płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, 2 cm powyżej mięsa. Dodajemy sos, zagotowujemy. Usuwamy szumowiny, dodajemy marchew i por pokrojone w talarki. Posiekany imbir i czosnek. Zgrillowane na oleju sezamowym , grzyby. Trawę cytrynową, liście kaffiru, kurkumę. Gotujemy na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy sosem sojowym, pieprzem. Podajemy z ugotowanymi, na miękko jajkami, ze zgrillowaną kapustą oraz makaronem udon.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń