Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w niedzielę, pewnie jak u większości był rosół. Tym razem spróbowałam wietnamskiej wersji.
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 94493
Pyszne świąteczne pierniki ze skórką kandyzowaną, kokosem i orzechami.
Odsłon: 156
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 94493
Pyszne świąteczne pierniki ze skórką kandyzowaną, kokosem i orzechami.
Odsłon: 156
Składniki
Lista może jest długa, ale i tak każdy ma te przyprawy w domu a niektóre z powodzeniem można zastąpić. A efekt jest wyśmienity. Wstawiłam skrzydełka, dodałam selera, cebulę, marchew, ziele i liście angielskie.W sumie rosół będzie się gotował godzinę.
:D
W moździerzu utarłam kolendrę z goździkami, powinien być jeszcze anyż ale anyżkowy smak uzyskałam z fenkułu. Roztarte przyprawy razem z cynamonem można zawinąć w gazę, zawiązać i wrzucić do rosołu. Ja użyłam zaparzacza do herbaty a laskę cynamonu wrzuciłam luzem. Starłam skórkę z połowy cytryny i dodałam
Posiekałam chili, czosnek i imbir i lekko zrumieniłam na oleju sezamowym. Można użyć zwykłego. Dodałam do wywaru.
Na pięć minut przed końcem gotowania dodałam posiekany jarmuż i różyczki brokuła. Dodałam sos sojowy, sos rybny i trochę cukru do smaku Po wyłączeniu ognia wyjęłam z rosołu zaparzacz z przyprawami, wygotowane warzywa korzeniowe i laskę cynamonu. Doprawiłam solą. A całość posypałam posiekaną dymka, natką kolendry i natka fenkułu.
Podałam z makaronem ryżowym. Rosół ma delikatny ale bogaty zapach i delikatny smak. Smacznego :)