Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w niedzielę, pewnie jak u większości był rosół. Tym razem spróbowałam wietnamskiej wersji.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Lista może jest długa, ale i tak każdy ma te przyprawy w domu a niektóre z powodzeniem można zastąpić. A efekt jest wyśmienity. Wstawiłam skrzydełka, dodałam selera, cebulę, marchew, ziele i liście angielskie.W sumie rosół będzie się gotował godzinę.
:D
W moździerzu utarłam kolendrę z goździkami, powinien być jeszcze anyż ale anyżkowy smak uzyskałam z fenkułu. Roztarte przyprawy razem z cynamonem można zawinąć w gazę, zawiązać i wrzucić do rosołu. Ja użyłam zaparzacza do herbaty a laskę cynamonu wrzuciłam luzem. Starłam skórkę z połowy cytryny i dodałam
Posiekałam chili, czosnek i imbir i lekko zrumieniłam na oleju sezamowym. Można użyć zwykłego. Dodałam do wywaru.
Na pięć minut przed końcem gotowania dodałam posiekany jarmuż i różyczki brokuła. Dodałam sos sojowy, sos rybny i trochę cukru do smaku Po wyłączeniu ognia wyjęłam z rosołu zaparzacz z przyprawami, wygotowane warzywa korzeniowe i laskę cynamonu. Doprawiłam solą. A całość posypałam posiekaną dymka, natką kolendry i natka fenkułu.
Podałam z makaronem ryżowym. Rosół ma delikatny ale bogaty zapach i delikatny smak. Smacznego :)