Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2133
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 98
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 118
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2133
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 98
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 118
Składniki
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw.
W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.