Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna zupa bretońska

Pikantna zupa bretońska

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 6832

Dodano:

Odsłon: 12759

Zabrzmi to nieskromnie, ale uwielbiam fasolkę po bretońsku według mojego przepisu :) Dlatego postanowiłam zrobić fasolową zupę bretońską.
Reklama
Reklama
Pikantna zupa bretońska

Przygotowanie

  1. Do zimnej wody wrzuciłam udko kurczaka. Kiedy woda się zagotowała, wrzuciłam 2 pietruszki, 2 marchewki i 2 łodygi naciowego selera pokrojone w talarki, posiekaną cebulę, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, łyżkę mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki harissy (chilli), 3 łyżki majeranku. Gotowałam godzinę. Po tym czasie na łyżce smalcu zrumieniłam pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki i 2 posiekane cebule. Dodałam kiełbasę i cebulę do zupy razem z czubatą łyżeczką musztardy i 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Na patelni po smażeniu kiełbasy zrobiłam zasmażkę z 1/5 kostki smalcu i 6 łyżek mąki i dodałam do zupy. Na koniec solimy do smaku, wyjmujemy kurczaka z zupy (możemy go wykorzystać np. do potrawki) i dodajemy puszkę odsączonej czerwonej fasoli. Podałam z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tasman48 25 października 2015 zasmażki się nie daje, zupa powinna sama "stężeć"...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 kwietnia 2014 Uciekło mi..lubię fasolkę ale tak robionej nie jadłam.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 kwietnia 2014 Fasolkę po bretońsku uwielbiam, a Twoja zupka tak wygląda i muszę ją skosztować :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 kwietnia 2014 no fajna odmiana, osobiście też uwielbiam fasolę po bretońsku, ale jak mam suszone prawdziwki to zawsze "dziabnę" sobie je nawet do fasoli i pewnie w zupce też by się "sprawdziły":)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń