Zupy Przepis na:
Pikantna zupa krem z dyni i marchewki


Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 759
Dodano: 18.03.2018
Odsłon: 310
Składniki
- 1/2 kg dyni Hokkaido
- 20 dag marchewki
- 10 dag ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- papryczka chili
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 250-300 ml wywaru z kurczaka
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- śmietana
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Dynię i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Razem z papryczką chili ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni i piec do miękkości (około 30-40 minut). Następnie ostudzić i obrać ze skórki.
-
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i olej wsypać ziemniaki , marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek, mieszając, smażyć około 5 minut. -
Przełożyć do garnka, wlać wywar z kurczaka i gotować do miękkości warzyw. Połączyć z papryką i dynią, ( papryczkę chili dodawać według własnego uznania).
-
Wszystko razem zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować.
Podawać z dodatkiem śmietany.
Komentarze do przepisu (1)

KORAL 18 marca 2018Zgłoś do usunięcia
No pychota ta Twoja zupka :)1 Kto głosował? | Odpowiedz