Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z dyni i pomidorów. Przepis pochodzi z Maroko i zawdzięcza swoją pikantność popularnej tam paście z papryczek chili – harissie. Pasta jest wyrazista w smaku; jeśli nie mieliście z nią wcześniej styczności, zachowajcie ostrożność i zmniejszcie ilość z przepisu. Mi ten ostry smak w połączeniu z kremową teksturą bardzo odpowiada.
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 148
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 140
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 148
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 140
Składniki
Obierz dynię ze skóry i wydrąż pestki. Pokrój ją w dużą kostkę.
Pokrój cebulę w dużą kostkę i posiekaj pietruszkę.
W rondelku, w którym przygotujesz zupę, podsmaż cebulę do skarmelizowania. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze dwie minuty.
Dodaj dynię i smaż przez 3, 4 minuty, stale mieszając.
Przepłucz soczewicę pod zimną wodą.
Dodaj harissę i soczewicę do rondelka. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj pomidory.
Wlej wywar warzywny i przemieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
Gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut, do czasu, aż dynia zmięknie.
W międzyczasie przygotuj ciecierzycę do przybrania zupy. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż ciecierzycę przez 2-3 minuty. Dodaj harissę i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli i podgrzewaj do odparowania płynu.
Gdy dynia zmięknie, zblenduj zupę na gładki krem.
Serwuj zupę z dodatkiem ciecierzycy i pietruszki.
Smacznego!