Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejnym daniem idealnym na zimowe chłody, a nawet siarczyste mrozy, jest pikantna zupa z soczewicy. I w sam raz nadaje się do akcji Veganuary 2024! Najlepiej, aby to była czerwona soczewica, bo szybko się gotuje oraz idealnie komponuje się z użytymi przyprawami. Spośród przypraw używam głównie kminu rzymskiego i kolendry – czasem w całości, a czasem zmielonych, ale zawsze podprażam je krótko w rondlu, na sucho, czyli bez tłuszczu. Ten zabieg ogrzewa przyprawy i wydobywa z nich maksimum smaku i właściwości rozgrzewających, co jest w zimie niezwykle ważne. A od niedawna dodaję też do zupy fenomenalne w smaku papryczki chipotle. Są rozgrzewające, czerwone, lekko ostre, a przy tym charakteryzują się nieco przydymionym, wędzonym posmakiem. Pikantna zupa z soczewicy bardzo wiele zyskuje po dodaniu chipotles.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 28
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 28
Składniki
Do rozgrzanego rondla lub garnka, w którym przygotowujesz zupę, wsyp kolendrę i kmin rzymski. Całe nasiona podprażaj przez około 2 minuty, aż uwolnią swój aromat. Jeśli chcesz użyć mielonych nasion – pilnuj ich, aby się nie spaliły na dnie garnka. Podgrzewaj naprawdę tylko przez krótką chwilę i nie trać rondla z oka!
Dodaj oliwę, posiekaną cebulę, mieloną kurkumę oraz pieprz, a następnie podsmażaj wszystko przez kilka minut – aż cebula zbieleje i zmięknie.
Teraz dodaj do rondla bulion, a następnie przecier pomidorowy (czyli domową passatę), pokrojoną drobno jedną lub dwie papryczki chipotle (z puszki) oraz przepłukaną na sicie czerwoną soczewicę.
Gotuj zupę przez 15-18 minut, czyli do momentu, aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj pieprz i sól.
Gotową zupę rozdziel do dwóch miseczek i podawaj gorącą. Zimą (i nie tylko zimą) rozgrzewa idealnie, polecam!
Do zupy możesz podać tosty, podpłomyki, dowolne pieczywo albo awokado pokrojone w plastry. Albo zjeść bez niczego. Jeśli pikantna zupa z soczewicy okaże się dla Cebie zbyt ostra, możesz ją podać z kleksem tłustej, kwaśnej śmietany – ona powinna złagodzić ostry smak. Smacznego!