Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szabaga to prosta regionalna zupa z Podkarpacia bazująca na młodej kapuście i cebuli. Żeby była bardziej sycąca dodawano do niej skwarki i zagęszczano ją mąką połączoną ze śmietaną. Poniższy przepis został delikatnie zmodyfikowany pod ówczesne czasy - w zupie zamiast skwarek ze słoniny znalazły się podsmażone, wędzone kabanosy. Skład zupy został wzbogacony również o marchewkę i szczypiorek. Zrezygnowałam także z zabielania zupy.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2151
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12304
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2151
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12304
Składniki
Kapustę sparz wrzątkiem, następnie drobno ją poszatkuj, przełóż do garnka i zalej bulionem lub wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Marchewki obierz, pokrój na plasterki. Cebule pokrój w drobną kostkę. Warzywa dorzuć do gotującej się kapusty. Szabagę gotuj przez kolejne 20 minut.
Kabanosy pokrój i podsmaż na suchej patelni. Szczypiorek drobno poszatkuj. Podsmażone kiełbaski razem ze szczypiorkiem dodaj do zupy. Szabagę dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z podkarpackimi proziakami lub kromką chleba.