Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupa-krem z grzybów leśnych, świeżych jak i suszonych, podrasowana słodkim winem Porto.Polecam!
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 125
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 125
Składniki
W małym rondelku wymieszaj wino, pół szklanki/120 ml bulionu drobiowego i suszone grzyby. Doprowadź mieszankę do wrzenia i natychmiast zdejmij z ognia. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie przecedź mieszankę przez gęste sitko wyłożone ręcznikiem papierowym lub gazą w celu usunięcia jak największej ilości piasku. Odciśnij dodatkowo same grzyby i opłucz je pod bieżącą wodą, po czym włóż je ponownie do bulionu z winem.
W międzyczasie, w rondlu w którym będziemy gotowali zupę rozpuść masło, wrzuć pory z cebulą i smaż na średnim ogniu do miękkości, przez około 10 minut. Dodaj świeże grzyby i smaż aż zmiękną i zaczną puszczać wodę, przez kilka minut. Posyp całość mąką i dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej przygotowaną mieszankę z winem wraz z grzybami i gotuj cały czas mieszając, aż bulion zgęstnieje i nie będzie już grudek. Stopniowo dolewaj pozostałe 2 1/2 szklanki/600 ml bulionu z kurczaka i bulion grzybowy lub wołowy, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Zwiększ ogień, doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj delikatnie, aż grzyby będą już całkowicie ugotowane, przez około 30 minut. Po tym czasie, za pomocą blendera zmiksuj zupę, zostaw jednak trochę grzybów w stanie nienaruszonym. Ja wyjęłam część przed zmiksowaniem i później włożyłam je ponownie do zupy. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
Wyłóż zupę do miseczek wraz z dużą łychą crème fraîche lub śmietany, posyp koperkiem i podawaj.