Do góry

Zupy Przepis na:

Podwójnie paprykowa zupa z chipsami z buraka

Podwójnie paprykowa zupa z chipsami z buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 2076

Dodano:

Odsłon: 58

Zupa, a właściwie dwie zupy-kremy z papryki. Czerwona ostrzejsza, żółta łagodna i aromatyczna. Chipsy z buraka nie tylko pięknie wyglądają, ale też są przepyszne

Składniki

  • Składniki na czerwoną zupę:
  • Czerwona papryka - 3szt
  • Pomidory - 400g
  • Ziemniak - 1/2 dużego
  • Woda lub rosół
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra, chilli, pieprz
  • Składniki na żółtą zupę:
  • Papryka biała (lub żółta) - 3szt
  • Cukinia - 1/3 du dużej
  • Ziemniak - 1/2 dużego
  • Woda lub rosół
  • Przyprawy:
  • curry, pieprz, pieprz ziołowy
  • Chipsy z buraka:
  • Burak podłużny - 1szt
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżeczki
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podwójnie paprykowa zupa z chipsami z buraka

Przygotowanie

  1. Chipsy z buraka:
    Buraka obieramy i kroimy w bardzo cieńkie plastry (najlepiej obieraczką). Mieszamy z olejem, octem, sosem sojowym i pieprzem i wykładamy na blachę. Pieczemy w 140 stopniach przez 30 minut (jeśli chipsy są grubsze, możecie potrzymać 40 minut).
    Chipsy będą gotowe po ostygnięciu.

  2. Warzywa na obie zupy myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnkach warzywa zalewamy wodą lub bulionem (tylko tyle, aby warzywa były przykryte). Gotujemy do miękkości i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy.
    Jeśli zupy nie będą wystarczająco gęste, można je zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w wodzie.

    Zupy nalewamy jednocześnie dwoma chochlami. Dekorujemy chipsami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń