Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polewka z ukwaszonego mleka lub maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta bieda- zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi. Do zupy podawano podsmażane ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbasą. Danie rozgrzewające i sycące. Smak naszego dzieciństwa!
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1580
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34974
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 90
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 58
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 2588
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 156
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1580
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34974
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 90
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 58
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie...
Odsłon: 2588
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 156
Składniki
Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy.
Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie kwaśne mleko łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na wrzącą wodę. Doprowadzamy do kipienia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka. Gotową polewkę wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło.
Do polewki dodatkiem obowiązkowym są ziemniaki. Obieramy je i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju. Smażymy na nim na rumiano kiełbasę pokrojoną w kostkę. Do podsmażonej kiełbasy wkrawamy w plastry ziemniaki już ugotowane, rozgniatamy widelcem i podsmażamy na rumiano. Zupę wlewamy na talerz. Ziemniaki kładziemy obok zupy na osobnym talerzu lub podajemy w drugiej wersji jak na zdjęciu, czyli bezpośrednio na talerzu z zupą.
Polewka z kwaśnego mleka z podsmażanymi ziemniakami gotowa!