Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polewka z ukwaszonego mleka lub maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta bieda- zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi. Do zupy podawano podsmażane ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbasą. Danie rozgrzewające i sycące. Smak naszego dzieciństwa!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44749
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 686
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44749
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 686
Składniki
Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy.
Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie kwaśne mleko łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na wrzącą wodę. Doprowadzamy do kipienia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka. Gotową polewkę wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło.
Do polewki dodatkiem obowiązkowym są ziemniaki. Obieramy je i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju. Smażymy na nim na rumiano kiełbasę pokrojoną w kostkę. Do podsmażonej kiełbasy wkrawamy w plastry ziemniaki już ugotowane, rozgniatamy widelcem i podsmażamy na rumiano. Zupę wlewamy na talerz. Ziemniaki kładziemy obok zupy na osobnym talerzu lub podajemy w drugiej wersji jak na zdjęciu, czyli bezpośrednio na talerzu z zupą.
Polewka z kwaśnego mleka z podsmażanymi ziemniakami gotowa!