Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polewka z maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi, do zupy latem młode ziemniaki z koperkiem. Danie lekkie i sycące w sam raz na letnie upały. Smak naszego dzieciństwa!
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 60
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 237
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 90
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7834
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 60
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 237
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 90
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7834
Składniki
Jak mawiała nasza babcia porządna maślanka musi „klupotać”, gdy się ją wylewa do garnka i taka maślanka jest nam potrzebna. Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie maślankę łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na wrzącą wodę. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka. Gotową polewkę wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, do miękkości. Gotowe odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, wykładamy na talerz i posypujemy koperkiem.
Wielkopolska polewka na maślance gotowa!