Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polewka z maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi, do zupy latem młode ziemniaki z koperkiem. Danie lekkie i sycące w sam raz na letnie upały. Smak naszego dzieciństwa!
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21530
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 76
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 114
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21530
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 76
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 114
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
Jak mawiała nasza babcia porządna maślanka musi „klupotać”, gdy się ją wylewa do garnka i taka maślanka jest nam potrzebna. Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie maślankę łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na wrzącą wodę. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka. Gotową polewkę wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, do miękkości. Gotowe odcedzamy, polewamy roztopionym masłem, wykładamy na talerz i posypujemy koperkiem.
Wielkopolska polewka na maślance gotowa!