Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca zupa pomidorowa, która z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Niezwykle aromatyczna skrywająca w sobie małe mięsne pulpeciki. Przygotujcie ją na obiad. Rodzina będzie zachwycona!
Składniki
Marchewki, pietruszkę i mały kawałek selera obierz. Pokrój na mniejsze części, a następnie umieść w dużym garnku.
Z pora odkrój część białą i jasnozieloną. Cebulę umyj, obierz i przekrój na pół.
Wszystkie warzywa dołóż do garnka. Zalej dwoma litrami wody i zagotuj.
Zmniejsz moc palnika do średniej, wrzuć liść laurowy, ziele angielskie, posól i popieprz. Gotuj w ten sposób aż warzywa zrobią się miękkie.
W tym czasie możesz przygotować pulpety. Do miski włóż zmielone mięso, dopraw je solą, pieprzem i majerankiem według uznania, a także wsyp bułkę tarta. Zacznij mieszać, dodaj jajko i całość wyrabiaj dłońmi.
Z mięsa uformuj kulki, obtaczaj każdą z nich w mące i wkładaj jedną po drugiej na mocno rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Wystarczy smażyć kilka minut z każdej strony. Kiedy będą lekko złote, odłóż je na talerz.
Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłóż je na talerz. Posiekaj marchewkę i dodaj ją z powrotem do garnka. Jeśli lubisz pietruszkę, także ją pokrój i wrzuć do zupy.
Wlej passatę pomidorową. Dopraw natką pietruszki i jeśli trzeba dodaj jeszcze sól i pieprz. Dodaj teraz pulpety i zagotuj.
Wlej śmietankę, zamieszaj i ponownie zagotuj.