Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie serdecznie. Macie nadmiar pomidorów i nie wiecie co z nimi zrobić zwłaszcza z żółtych polecam serdecznie zupkę którą dziś sobie wykombinowałam. Zupa wyszła przepyszna lekko słodko - kwaśna. Z pomidorów również można robić pulpę w słoiki na zimę. Jak to mówią pomidorowa to królowa zup i zgadzam się z tym jedna z naszych ulubionych zup, choć zupy wszystkie uwielbiamy.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 272
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 56
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 401
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 451
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 272
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 56
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 401
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 451
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, marchew, por i korzeń pietruszki pokrojone dowolnie. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcjach. W czasie gotowania się wywaru dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz suszoną włoszczyznę i doprawić do smaku przyprawa z solą.
W między czasie gdy wywar z porcjami rosołowymi i warzywami się gotuje na wolnym ogniu. Przygotować pomidory, umyć je i zalać gotującą się wodą aby łatwo odeszła skórka. Jak już skórka popękała obrać pomidory wycinając również twardy środek. Obrane pomidory pokroić w drobną kostkę razem z pestkami.
Gdy już mamy przygotowane pomidory. Na patelnię wlać olej dodać pokrojony w kostkę małą czosnek i przelać przygotowane pomidory pokrojone w kostkę. Smażyć na wolnym ogniu tak długo aż wysmaży się woda i będzie taki gęsty jakby sos ( wszystko widoczne na zdjęciu ).
Przesmażone pomidory przełożyć do gotującego się wywaru z porcjami rosołowymi ( można dać inne mięso jeśli ktoś nie uważa porcji rosołowych ), chwilę całość pogotować. W międzyczasie śmietanę z cukrem i gorącym wywarem z zupy rozrobić tak aby nie było grudek śmietany ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się w zupie ).
Rozrobioną śmietanę wlać do zupy i szybkim ruchem zamieszać aby się zahartowała śmietana w gorącej zupie. Gdy zupa się gotuje na wolnym ogniu wsypać zioła prowansalskie oraz majeranek i nadal chwilkę pogotować.
Pod koniec gotowania wkroić świeżą natkę pietruszki zagotować lekko i zdjąć z ognia. Do tak ugotowanej zupy można ugotować osobno makaron, ryż czy kto co lubi i z czym najlepiej będzie wam smakowało. Jeżeli ktoś nie lubi majeranku i nie może śmietany można pominąć i ugotować bez tych dodatków.
Moją pomidorową podałam z makaronem ugotowanym osobno zwierzątka. Pomidorową również uwielbiamy z ryżem. Powiem wam że gotując taką pomidorową z żółtych pomidorów myślałam że będzie to porażka. Jednak po zjedzeniu jej i próbowaniu w czasie gotowania byłam bardzo zaskoczona, smak jak to mówią " Niebo w gębie ". Dlatego z czystym sumieniem zachęcam do ugotowania takiej zupki.