Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94072
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2785
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2338
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94072
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2785
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2338
Składniki
Można ułatwić sobie święta i nastawić zakwas wcześniej, zakwas buraczany świetnie przechowuje się w chłodzie. Buraki obrałam i pokroiłam w plastry tak jak i pozostałe warzywa. Miałam mikro marchewki i pietruszkę, wiec ich nie kroiłam. Czosnek obrałam i zgniotłam. Dodałam sól, cukier, liście, ziele, chili i kumin.
Całość zalałam filtrowaną wodą, przycisnęłam talerzem i przykryłam pokrywką.
A teraz trzeba poczekać pięć dni. Po zlaniu zakwasu można przechowywać go w butelce w chłodzie bardzo długo. Buraki można ponownie zalać ale mniejsza ilością wody solą i cukrem, dodać świeży czosnek i przyprawy i będzie podwójna ilość zakwasu. Zakwas można popijać codziennie na trawienie, jest świetnym remedium na palenie w przełyku. Smacznego :)