Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1621
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 751
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1621
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 751
Składniki
Można ułatwić sobie święta i nastawić zakwas wcześniej, zakwas buraczany świetnie przechowuje się w chłodzie. Buraki obrałam i pokroiłam w plastry tak jak i pozostałe warzywa. Miałam mikro marchewki i pietruszkę, wiec ich nie kroiłam. Czosnek obrałam i zgniotłam. Dodałam sól, cukier, liście, ziele, chili i kumin.
Całość zalałam filtrowaną wodą, przycisnęłam talerzem i przykryłam pokrywką.
A teraz trzeba poczekać pięć dni. Po zlaniu zakwasu można przechowywać go w butelce w chłodzie bardzo długo. Buraki można ponownie zalać ale mniejsza ilością wody solą i cukrem, dodać świeży czosnek i przyprawy i będzie podwójna ilość zakwasu. Zakwas można popijać codziennie na trawienie, jest świetnym remedium na palenie w przełyku. Smacznego :)