Do góry

Zupy Przepis na:

Porowa

Porowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 1638

Dodano:

Odsłon: 303

Troszkę u nas przymroziło ale przecież o to tej zimy chodziło. Dziś zaproponuję wam zupkę z pora, super rozgrzewająca i sycąca, pyszna zdrowa bo na swojej gąsce gotowana , warzywa też mam swoje i dlatego wiem co jem. Powiem wam szczerze choć sama w to nie wierzę ale zupka godna polecenia.

Składniki

  • Dowolny kawałek mięsa (u mnie gęś),
  • 1 średnia marchew,
  • 2 łyżki liści lubczyk - magii,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 200 g liści pora (lub dowolna część pora),
  • 0,5 dużego kubka śmietany,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Porowa

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolny kawałek mięsa oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gdy mięso jest już miękkie dodać liście lubczyk - magii, natkę pietruszki, ziela angielskie oraz liście laurowe i nadal gotować do całkowitej miękkości mięsa.

  2. Gdy mięso jest już miękkie zebrać nadmiar tłuszczu i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do całkowitej miękkości ziemniaków w międzyczasie doprawiając do smaku ulubioną przyprawą z solą.

  3. Jak już ziemniaki są wystarczająco miękkie dodać pokrojony por ( ja akurat mam mrożony bo swój z działki ), gotować chwilę na wolnym ogniu aby por się nie rozgotował a był miękki. W międzyczasie śmietanę rozrobić z wywarem od zupy i szczyptą cukru ( wtedy śmietana nie kwaśnieje w zupie ).

  4. Gdy por jest już miękki zupę zalać przygotowaną śmietaną i chwilkę zagotować.

  5. Zupka wyszła bardzo smaczna polecam serdecznie na chłodne dni, od razu na sercu robi się gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń