Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawialiście się zapewne nieraz co zrobić z ugotowanym kurczakiem z niedzieli, z bulionem nie ma problemu bo można zrobić pomidorową albo dodać żelatyny i zrobić auszpik. A może potrawka z kurczaka ? Szybkie i niebanalnie smaczne danie.
Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka.
Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki.
W garnku w którym docelowo będzie potrawka rozgrzewam olej i wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu zeszklenia, dodaję skrojone mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło.
Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki.
Całość podlewam rosołem i duszę.
Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję.
W tym czasie przygotowuję mąkę do zagęszczenia - w połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki.
Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę.
Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca.
Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza.
Warto dodać odrobinę makaronu.
Zdjęcia z etapów przygotowania do zobaczenia na:
http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/04/potrawka-z-kurczaka-na-pikantnie.html
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 181
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 62
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 107
Szybka w przygotowaniu, idealna do zabrania do pracy.
Odsłon: 96
Jedna z moich ulubionych letnich sałatek do pracy, szybka w przygotowaniu i p...
Odsłon: 103
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 181
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 62
Fenomenalna tarta, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny...
Odsłon: 107
Szybka w przygotowaniu, idealna do zabrania do pracy.
Odsłon: 96
Jedna z moich ulubionych letnich sałatek do pracy, szybka w przygotowaniu i p...
Odsłon: 103
Składniki
Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku w którym docelowo będzie potrawka rozgrzewam olej i wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam do momentu zeszklenia, dodaję skrojone mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło. Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem i duszę. Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję. W tym czasie przygotowuję mąkę do zagęszczenia - w połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę. Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca. Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza. Warto dodać odrobinę makaronu. Zdjęcia z etapów przygotowania do zobaczenia na: http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/04/potrawka-z-kurczaka-na-pikantnie.html
Przepisy Zupy
Zupy
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupy
Chłodnik z rzodkiewki
Zupy
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Zupy
Chłodnik litewski
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupa szczawiowa według tradycyjnego przepisu. Taką właśnie przed latami gotow...
Odsłon: 166
Chłodnik z rzodkiewki
Idealny na upalne dni :)
Odsłon: 116