Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa buraczkowa to smaczny posiłek, który rozpieści twoje podniebienie. Jest bardzo subtelna w smaku i wyjątkowo aromatyczna. Śmietana dodaje zupie kremową konsystencję, a cytryna sprawi, że będzie ona delikatnie kwaskowata co, sprawi, że świetnie skomponuje się ze słodyczą buraków. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealna na obiad w chłodniejsze dni.
większy garnek, nóż, deska do krojenia, szklanka
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 54
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 73
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 85
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 39
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 54
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 73
Pyszny sos gdzie główną rolę gra papryka. Jest idealny do zawekowania na zimę...
Odsłon: 85
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 39
Składniki
Wszystkie warzywa obmyj i obierz. Buraki, marchew, pietruszkę oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W większym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę do zeszklenia się, a następnie dodaj czosnek i smaż około minuty. Następnie dodaj starte warzywa na patelnię i smaż przez około 5 minut. Dopraw je solą i pieprzem.
Do garnka przelej bulion drobiowy, ewentualnie warzywny i gotuj zupę na małym ogniu przez 30-40 minut. Sprawdź, czy buraki są już miękkie.
Posmakuj zupę i odpowiednio dopraw solą i pieprzem. Dolej łyżkę soku z cytryny. Cytryna świetnie kontrastuje ze słodkimi buraczkami.
Do szklanki przelej trochę zupy i zahartuj śmietanę, aby się nie zwarzyła. Następnie przelej całość do garnka i wymieszaj.
Gdy zupa będzie już gotowa, posyp ją koperkiem, przyozdób według uznania i podawaj z grzankami lub ugotowanymi ziemniakami.