Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa buraczkowa to smaczny posiłek, który rozpieści twoje podniebienie. Jest bardzo subtelna w smaku i wyjątkowo aromatyczna. Śmietana dodaje zupie kremową konsystencję, a cytryna sprawi, że będzie ona delikatnie kwaskowata co, sprawi, że świetnie skomponuje się ze słodyczą buraków. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealna na obiad w chłodniejsze dni.
większy garnek, nóż, deska do krojenia, szklanka
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Wszystkie warzywa obmyj i obierz. Buraki, marchew, pietruszkę oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W większym garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę do zeszklenia się, a następnie dodaj czosnek i smaż około minuty. Następnie dodaj starte warzywa na patelnię i smaż przez około 5 minut. Dopraw je solą i pieprzem.
Do garnka przelej bulion drobiowy, ewentualnie warzywny i gotuj zupę na małym ogniu przez 30-40 minut. Sprawdź, czy buraki są już miękkie.
Posmakuj zupę i odpowiednio dopraw solą i pieprzem. Dolej łyżkę soku z cytryny. Cytryna świetnie kontrastuje ze słodkimi buraczkami.
Do szklanki przelej trochę zupy i zahartuj śmietanę, aby się nie zwarzyła. Następnie przelej całość do garnka i wymieszaj.
Gdy zupa będzie już gotowa, posyp ją koperkiem, przyozdób według uznania i podawaj z grzankami lub ugotowanymi ziemniakami.