Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jaki jest przepis na dobry rosół? Musi być z pewnością prosty w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo esencjonalny i aromatyczny. Kluczowe jest użycie całego kurczaka, najlepiej ekologicznego i zagrodowego. To właśnie on stanowi źródło i przekaźnik smaku, który decyduje o tym, że zupa będzie doskonała. Cebula gwarantuje doskonałą przejrzystość rosołu i piękny, złoty kolor.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Kurczaka umyj i osusz. Podziel go na części: nogi, udka, skrzydełka, korpus, piersi. Włóż mięso z wyłączeniem piersi do dużego garnka. Zalej całość wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj przez 1 godzinę. Przez cały czas zbieraj powstające szumowiny.
Dodaj piersi z kurczaka i gotuj całość jeszcze przez 15 minut.
Marchewkę obierz. Cebulę opal nad palnikiem, a seler posiekaj na mniejsze kawałki. Warzywa dodaj do bulionu z solą i pieprzem. Całość zagotuj razem z pietruszką. Trzymaj całość na ogniu przez następne 20 minut, do miękkości składników.
Kurczaka wyjmij i przełóż do miski, a bulion przecedź przez sito. Mięso możesz oddzielić od kości i podać z zupą lub użyć do innych potraw.
Do misek włóż przygotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę. Zalej te składniki bulionem. Przepis na dobry rosół wymaga także posypania zupy siekaną natką pietruszki, która dodaje przyjemnego aromatu.