Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni więc chciałabym zaproponować przepis na zupę truskawkową, którą możemy podać na gorąco lub na zimno jako chłodnik. Zupa jest bardzo smaczna i powinna smakować dzieciom jak i dorosłym ????.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 301
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2908
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 301
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2908
Składniki
Najpierw przygotuję truskawki: Obrane z szypułek i dokładnie umyte truskawki przekładam do garnka, dodaję wodę, sok z cytryny, cukier, garnek stawiam na gazie i gotuję. Truskawki gotuję około 5 minut, od momentu zagotowania, następnie wyłączam grzanie i przygotowuję budyń którym zagęszczę zupę.
Przygotowanie budyniu: Do rondelka wlewam mleko, dodaję żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam (najlepiej użyć do tego rózgi). Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję, od momentu zagotowania gotuję około 30 sekund (cały czas mieszając żeby budyń się nie przypalił).
Końcowe przygotowanie zupy: Budyń mam gotowy, teraz truskawki w garnku rozdrabniam blenderem, dodaję budyń i jeszcze przez chwilę mieszam blenderem, tak żeby składniki się połączyły. Zupa truskawkowa jest gotowa, można ją podać na gorąco lub na zimno. Dodatkowo przed podaniem na talerzu do zupy możemy dodać śmietankę 30%, i jeżeli lubimy szczyptę cynamonu. Zupa jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa