Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszna i rozgrzewająca zupa meksykańska - szybki pomysł na obiad

Pyszna i rozgrzewająca zupa meksykańska - szybki pomysł na obiad

Autor:

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 81677

Dodano:

Odsłon: 823

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę meksykańską. Zupa jest bardzo sytna i może stanowić samodzielny posiłek. Zupę przygotowałam z koncentratem pomidorowym (taką lubię), ale możemy dodać zamiast koncentratu pomidory krojone z puszki. Polecam przygotować taką zupę bo jest bardzo smaczna.

Składniki

  • 2 l wywaru warzywnego lub wody (z wywarem jest lepsza)
  • 800 g mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe)
  • 2 papryki czerwone
  • puszka 400 g kukurydzy
  • puszka 400 g fasoli czerwonej
  • puszka 400 g fasoli białej lub pinto
  • około 150 g cebuli
  • około 100 g koncentratu pomidorowego (można dodać pomidory krojone z puszki)
  • papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, papryka ostra
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszna i rozgrzewająca zupa meksykańska - szybki pomysł na obiad

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i przekładam do osobnej miseczki, papryczkę chili drobniutko kroję i dodaję do czosnku.
    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
    Natkę pietruszki siekam.

  2. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
    Następnie dodaję mięso i przez chwilę smażę, tak żeby mięso się obsmażyło. Do obsmażonego mięsa dodaję paprykę słodką, tymianek, oregano i jeszcze smażę około 3-4 minut.

    Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę chili, doprawiam solą i smażę jeszcze około 10 minut, na mały ogniu.

  3. Następnie dodaję wypłukaną i odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę, białą fasolę, wywar, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 10 minut.
    Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Do gotowej zupy dodaję natkę pietruszki i majeranek, zupa jest gotowa.

    Zupa meksykańska jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń