Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie szybkie proste i smaczne zupy bez dodatku mięsa ? Podam wam dziś przepis na bardzo smaczna i gotową w zaledwie trzydzieści minut zupę szczawiową gotowaną tak jak za lat mojej młodości w moim rodzinnym domu, takiej właśnie zupy nauczył mnie mój dziadek oraz moja mama. Powiem że bardzo często wracam wspomnieniami o daniach w czasy kiedy byłam jeszcze dzieckiem teraz to już mam swoje latka żeby jeszcze zdrowie dopisało to by było ok. No cóż wszystkiego nie można mieć jak to mawiał mój dziadek.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5338
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1678
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5197
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1694
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5338
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1678
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5197
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1694
Składniki
Przygotować szczaw w słoikach, następnie do garnka wlać dwa litry wody dodać tłuszcz z gęsi lub kaczki ( jeśli ktoś nie ma można dodać około pięć łyżek oleju ), wkroić dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki. Całość pogotować do czasu aż marchew i korzeń pietruszki będą na pół miękkie. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Całość pogotować na średnim ogniu do pełnej miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki w wywarze z gęsiego tłuszczu są już miękkie, dodać oba słoiczki szczawiu wraz z sokiem który jest w słoiku ( chyba że ktoś nie lubi kwaśnej zupy wtedy starczy jeden słoiczek ). Chwilę pogotować na małym ogniu w międzyczasie wsypując cukier. Jak już zupa się chwilę pogotowała wlać śmietanę i zamieszać, następnie mąkę rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać do gotującej się zupy, zagotować, doprawić jeszcze według swego smaku i zdjąć z ognia, odstawić na chwilę aby naciągnęła smakiem szczawiu.
Ugotowaną zupę gdy już przeszła smakiem szczawiu, jeszcze gorącą podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Bardzo lubimy gęste i treściwe zupy, kiedy można się najeść i czuć smak dobrze ugotowanej zupy. Zupa wyszła tak dobra że została zaledwie jedna chochla, mój mąż co nie lubi kwaśnych posiłków tak tą oto zupę z chęcią zjadł z dolewką.