Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie szybkie proste i smaczne zupy bez dodatku mięsa ? Podam wam dziś przepis na bardzo smaczna i gotową w zaledwie trzydzieści minut zupę szczawiową gotowaną tak jak za lat mojej młodości w moim rodzinnym domu, takiej właśnie zupy nauczył mnie mój dziadek oraz moja mama. Powiem że bardzo często wracam wspomnieniami o daniach w czasy kiedy byłam jeszcze dzieckiem teraz to już mam swoje latka żeby jeszcze zdrowie dopisało to by było ok. No cóż wszystkiego nie można mieć jak to mawiał mój dziadek.
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Nasz klasyczny dodatek do obiadu podany w nieco bardziej fikuśnym wydaniu. Zi...
Odsłon: 84
Pełna witamin i minerałów czerwona kapusta niech będzie częstym gościem naszy...
Odsłon: 81
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
Składniki
Przygotować szczaw w słoikach, następnie do garnka wlać dwa litry wody dodać tłuszcz z gęsi lub kaczki ( jeśli ktoś nie ma można dodać około pięć łyżek oleju ), wkroić dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki. Całość pogotować do czasu aż marchew i korzeń pietruszki będą na pół miękkie. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Całość pogotować na średnim ogniu do pełnej miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki w wywarze z gęsiego tłuszczu są już miękkie, dodać oba słoiczki szczawiu wraz z sokiem który jest w słoiku ( chyba że ktoś nie lubi kwaśnej zupy wtedy starczy jeden słoiczek ). Chwilę pogotować na małym ogniu w międzyczasie wsypując cukier. Jak już zupa się chwilę pogotowała wlać śmietanę i zamieszać, następnie mąkę rozprowadzić w pół szklanki wody i wlać do gotującej się zupy, zagotować, doprawić jeszcze według swego smaku i zdjąć z ognia, odstawić na chwilę aby naciągnęła smakiem szczawiu.
Ugotowaną zupę gdy już przeszła smakiem szczawiu, jeszcze gorącą podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Bardzo lubimy gęste i treściwe zupy, kiedy można się najeść i czuć smak dobrze ugotowanej zupy. Zupa wyszła tak dobra że została zaledwie jedna chochla, mój mąż co nie lubi kwaśnych posiłków tak tą oto zupę z chęcią zjadł z dolewką.