Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszny rozgrzewający rosół na gęsi z ziemniakami.

Pyszny rozgrzewający rosół na gęsi z ziemniakami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 700 Ocena: 4474

Dodano:

Odsłon: 5547

Dziś na obiad rosół, z własnych gąsek. Idą gąski gęsiego jak tu zjeść jednego, zagoniło się je do chlewa i już jednego nie ma. Rosół ugotowałam na swoich warzywach bez przypraw gotowych na soli, wyszedł bardzo smaczny bo ugotowałam inaczej niż zawsze ale o tym dowiecie się już z przepisu.

Składniki

  • Porcje rosołowe z gęsi,
  • 1 duża marchew,
  • kawałek korzenia selera,
  • pół jabłka,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • kawałek pora,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 1 średnia cebula,
  • sól według swego smaku.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszny rozgrzewający rosół na gęsi z ziemniakami.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać porcje z gęsi i zagotować, gdy pokażą się szumowiny zebrać je z rosołu.

  2. Jak już prawie zebrane szumowiny dodać wszystkie warzywa oraz cebulę opaloną na kuchni kaflowej lub gazowej. gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby rosół tylko się pyrkotał około trzech godzin wtedy rosół będzie klarowny.

  3. Pół godziny przed końcem gotowania się rosołu dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz doprawić do smaku solą. 10 minut przed końcem dodać czosnek pokrojony w plasterki i chwilkę zagotować.

  4. Gotujący się rosół w domu tak pachniał że już nie mogliśmy się go doczekać. Fakt że ze swojskiego mięsa dłużej się gotuje ale jego smak i zapach przebija mięso kupne, rozumiem że nie każdy może mieć swój drób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń